Az ökumenikus imahét záró alkalma

Helyi hírek

“A Nagytemplom adott otthont az ökumenikus imahét záró alkalmának 2015. január 25-én, vasárnap. A gyülekezetet Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület 2015. január 24-én beiktatott püspöke köszöntötte.

„Úgy cselekedtünk, ahogy a brazil testvérek ajánlották, hogy minden szolgálattevő hozzon magával egy olyan vízmerítő edényt, amelyben víz van és egy közös tálba öntsék össze”.- mondta Fekete Károly, majd hozzátette, azért tették meg, mert jelképi ereje van ennek a víznek, nem a mennyisége miatt, hanem amit szimbolizál. Közösen jöttek és az üres edény megtelt azzal, amit hoztak, összevegyültek a cseppek, de a víz, víz maradt, amely az egység jele, emlékeztet bennünket a keresztség sákramentumának ökumenikus voltára. A keresztény egység jele ez is, ahogy mindenki egyenként, cseppenként jött el a templomba hogy Isten egy népe legyen ezen az estén. „Az ige kútjához jöttünk”- hangsúlyozta Fekete Károly, majd kiemelte, „legyen a mai estén is az a közös vágyunk, amely az ökumenikus imahét mottója: Adj innom”!

A Tiszántúli Református Egyházkerület püspökének köszöntése után az igét Réz- Nagy Zoltán evangélikus lelkipásztor olvasta fel. Az előimát Bereczki Lajos baptista rektorhelyettes mondta el, majd Bosák Nándor hirdetett igét. A Debrecen- Nyíregyházi Római Katolikus Egyházmegye püspöke prédikációjában kiemelte, hogy az ez évi imahétnek alap története a samáriai asszonyról szóló történet János evangéliumából. A hét folyamán Jézus és az asszony eredményes találkozásnak a gondolatait kívánták megérteni, magunkra alkalmazni és az életünkben gyümölcsözővé tenni a hívek. „Az imahéten oda kell mennünk Jézushoz, szóba kell vele állni, mert ő szóba akar állni velünk, azért hogy felismerjék őt, hogy aztán bennünket is küldjön tovább az emberekhez. A Krisztussal való találkozás, a mi hitünk nem csak magunkért van, hanem az emberekért. Mikor találkozunk vele, akkor feladatot is kapunk a többiekért”.- hangsúlyozta Bosák Nándor.” A szövegrészlet átvétel a Tiszántúli Egyházkerület honlapjáról.

nagytemplom.hu