Belvízvédelmi készültség a bihari térségben

Helyi hírek

Belvízvédelmi készültséget rendelt el a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) a bihari térségben: a Berettyó-alsó védelmi szakaszon másodfokú-, a Hamvas-Sárréti belvízvédelmi szakaszon elsőfokú a készültség – közölte a Tivizig védelemvezetője szerdán az MTI-vel.

A belvízzel elöntött területek nagysága csaknem négyezer hektár – tette hozzá Bara Sándor.
Tájékoztatása szerint a Tivizig működési területén januárban eddig átlagosan 27,6 milliméter csapadék hullott le, emiatt az elöntött területek nagysága és a főcsatornák vízállásai jelentősen emelkedtek.

Miután a bihari térségben az átlagosnál is több csapadék hullott eddig januárban (Darvas 34,9 milliméter, Szeghalom 33,7 milliméter), az ott található két belvízvédelmi szakaszon a vízállások megközelítették, illetve meghaladták a belvízkészültségi szinteket, üzembe kellett helyezni a szivattyútelepeket – magyarázta Bara Sándor.

A két belvízvédelmi szakaszon az elöntött területek nagysága jelenleg 3900 hektár, amelyből 1100 hektár vetés, 1150 hektár szántó és 1250 hektár rét, legelő – jegyezte meg.
Hozzátette: jelenleg összesen 12 szivattyútelep üzemel az érintett területeken, amelyek eddig 230 ezer köbméter vizet emeltek át a befogadó csatornákba.