Fogamzásgátlót szed a debreceni állatkert új tigrise

Helyi hírek

Ares, a debreceni park nyolc éves hímje az újranyitott nagyváradi állatkertbe költözött. Helyette a debreceni kultúrpark kapott egy kiváló génállományú, a fajmentő program európai koordinátora által tenyésztésre ajánlott , kétéves hím szibériai tigrist. A Miska névre hallgató tigris Franciaországból, Marseilles mellől érkezett, az állatkert munkatársai pedig rögtön megkezdték a mennyasszony-keresést számára.

Ez mostanra vezetett eredményre, hiszen a dél-angliai Kent városából megérkezett a debreceni állatkertbe az ötéves Rosa. A györnyörű nőstény szibériai tigris jól viselte az utazást, bár enni nem volt hajlandó. A lerakodáshoz egy focicsapatnyi férfire volt szükség. Rosa egyelőre ügyet sem vet Miskára, de abban bíznak az állatkertben, hogy ez hamarosan megváltozhat, s egy párt alkotnak majd.

Kistigrisek érkezésére egy darabig még nem lehet számítani, ugyanis a nőstény tigris másfél évig – a fajmentő program szigorú szabályai miatt – fogamzásgátlót fog szedni. Rosát és Miskát három hét múlva engedik majd össze. Amennyiben a fajmentő program európai koordinátora engedélyt ad a tenyésztésükre, elhagyják a fogamzásgátlót, és jöhetnek az utódok.

A világ állatkertjeiben mindössze 3400 szibériai tigris él, szabadon pedig csak 1200 példányt tartanak számon.

dehir.hu