Spar, élelmiszer, multi, áruház, kereskedelem

Több száz fős létszámingadozások voltak a magyarországi Sparnál, a Tescónál és több autógyártónál is

Gazdaság

Áprilisról májusra három kiskereskedelmi multinál is nagyobb létszámmozgások történtek – írja a HellóVidék a a HR Portál és az Opten céginformációs szolgáltató Létszámtrendek összeállításának adatai alapján.

A legnagyobb létszámcsökkenés a Spar esetében volt, itt 408 fővel dolgoznak kevesebben. Maczelka Márk, a Spar Magyarország kommunikációs vezetője ezzel kapcsolatban közölte, az idei évben a Spar Magyarország  több áruháza üzemeltetését átadta magyar kiskereskedők részére, így a kollégák munkáltatói jogutódlással a partnerek foglalkoztatásába kerültek. Hozzátette, a munkaerőhiány miatt a Spar Magyarországnál  is
folyamatos a létszámingadozás, így minden időpillanatban vannak nyitott pozíciók.

A Tesco szintén nagyobb létszámesést produkált, itt 286 fővel dolgoznak kevesebben, az összlétszám így 9672-re változott.

A Lidl dolgozói létszáma viszont 143 fővel nőtt, így a német vállalat csapata már több mint 9 ezer munkavállalóból áll Magyarországon, és közelít a Tescóhoz.

Az iparági problémák miatt küszködő autóipari gyártóknál is volt leépítés, de ezek 100 fő alatt maradtak. Az Audi Hungaria Zrt.-nél 88 fővel, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-nél 80 fővel, míg a Magyar Suzuki Zrt.-nél 10 fővel csökkent a létszám.

A portál megjegyzi, utóbbi adatok nem reprezentatívak, ugyanis nincs benne a létszámadatokban a kölcsönbevevők kölcsönzötti állománya, ami a kölcsönző cégeknél jelenik meg. Márpedig a magyar autóiparban igen jelentős a kölcsönzött dolgozók aránya.