3 hasznos tanács a nyári autózáshoz

Gazdaság

Beköszöntött a nagybetűs VAKÁCIÓ, éppen ezért a következő hetekben várhatóan autósok ezrei fognak elindulni az üdülőhelyek felé, erre pedig mindenképpen érdemes lehet felkészülni. Egyrészt számítani kell a nagy tömegre és a megnövekedett forgalomra, másrészt fontos beszélni arról is, hogy ilyenkor autónkat is rendbe kell tennünk, mielőtt útnak indulnánk.

Szakemberek szerint már egy egyszerű karbantartás elhagyása is komoly problémákat idézhet elő, ez pedig egy üdülés vagy nyaralás során rossz élményeket okozhat az egész család számára.

Ezúttal 3 hasznos tanácsot gyűjtöttünk össze a Gumiwebshop szakértői segítségvel, hogy mire és miért kell fokozottan odafigyelnünk a nyári autózás során.

Ezekre figyelj oda akkor, ha nyáron útnak indulsz autóddal!

Bár utazások során, főleg akkor, amikor türelmetlen kisgyerekekkel ülünk egy autóban, valószínűleg szeretnénk minél előbb megérkezni az úti célunkhoz. Ettől függetlenül ilyenkor is fontos, hogy a sebességkorlátokat és a KRESZ-szabályait mindig betartsuk!
A tévhitekkel ellentétben nem csak télen, a csúszós útviszonyok között lehet veszélyes a száguldozás, a biztonsági öveket pedig még rövidebb út alkalmával se felejtsük el használni!

A gumiabroncsaink állapotát a szezon előtt mindenképpen érdemes ellenőrizni. Ilyenkor meg kell nézni azt, hogy az abroncsok mennyire vannak elhasználódva, hogy van-e rajtuk valamilyen sérülés, de ellenőrizni kell az abroncsnyomást is. Túl alacsony, vagy túl magas guminyomás esetén romlik az autó irányíthatósága, stabilitása és nőhet a fékútja is.

Ha az eddig használt nyári abroncsaink nincsenek már jó állapotban, mindenképpen cseréljük le őket indulás előtt. Ilyenkor jó megoldás lehet a négyévszakos abroncs is, melyeket évszaktól függetlenül az egész év során használni tudunk majd. A 4 évszakos gumikkal elkerülhetjük a rendszeres gumicserét, és kiiktathatjuk azokat a plusz költségeket is, melyek a szezonális abroncsok tárolásával járnának. Ezeknél a gumiknál a speciális anyagösszetétel tudja biztosítani a megfelelő tapadást és a fékezhetőséget télen és nyáron egyaránt. Fontos kihangsúlyozni azonban, hogy a négyévszakos abroncsok mindenképpen valamilyen kompromisszumot jelentenek az autósok számára, de remek választás azoknak a sofőröknek, akik járművüket általában városi körülmények között használják, és mindig betartják a sebességhatárokat.

Utazás előtt ellenőriznünk kell autónk hűtőrendszerét, hiszen ez a rendszer a nagy forróságban még nagyobb terhelésnek van kitéve. Fontos ezért, hogy a rendszer összes eleme jól működjön: a termosztát, a pumpa, a ventilátor és a szenzorok is. Ha ezek az alkatrészek nem működnek megfelelően, akkor a motor akár túl is melegedhet, hiszen a magas környezeti hőmérséklet a hőcserélő folyamatokra rendkívül negatív hatást gyakorol.

Emellett ilyenkor tanácsos a hűtőfolyadék szintjét is ellenőrizni, szükség esetén pedig még induláskor töltsük azt fel. Nézzük meg még a csöveket, a tömlőket, és a csatlakozókat is, de ebben a szezonban nem maradhat el az autóklíma karbantartása és feltöltése sem!