Mészáros Lőrinc

Újabb rekordprofitot ért el Mészáros Lőrinc cége, az OPUS Global Nyrt. az első negyedévben

Gazdaság

Az OPUS Global Nyrt. jelentős hatékonyságjavulásának eredményeként rekordprofitot ért el 2024 első három hónapjában – közölte a cég pénteken, hangsúlyozva, hogy a nehéz külső körülmények mellett így ismét megmutatkozott a szinergiák kihasználásának fontossága.

Az OPUS GLOBAL Nyrt. 11,2 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta az év első három hónapját, ami 3,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi profitot. A rekordok sorát megdöntő 2023-as év után jól kezdte a társaság az idei évet is, hiszen az első negyedévben először ért el ekkora nyereséget.

A közlemény szerint a cég január-márciusi gazdálkodásában éreztette hatását a nehéz külső gazdasági helyzet. Az első negyedév összes működési bevétele csökkent a bázishoz képest, azonban így is 144 milliárd forintot tett ki.

A szinergiahatások, és a hatékonyabb gazdálkodás eredményeként a költségeket sikerült az árbevétel visszaesésénél nagyobb mértékben közel 15 százalékkal 129,6 milliárd forintra mérsékelni. A konszolidált EBITDA így közel 25 milliárd forint volt a közlemény szerint.

A pénzügyi soron jelentős eredményjavulás volt az első három hónapban. A 2,9 milliárd forintos plusz nagyban hozzájárult a 17,3 milliárd forintos adózás előtti nyereséghez, ami 16 százalékkal magasabb a bázisnál.

A tovább javuló profit megmutatta, komoly eredményeket értünk el a hatékonyság javulásában – hangsúlyozta a negyedéves számokkal kapcsolatban Lélfai Koppány, az OPUS GLOBAL Nyrt. vezérigazgatója. Azt is kiemelte, hogy az első negyedév alapján elérhető a társaság stratégiájában meghirdetett 2024-es konszolidált, 94 milliárd forintos EBITDA cél.

Ezermilliárd forintot lopott már össze magának Mészáros Lőrinc, Orbán veje is összekuporgatta az első százmilliárdját

A közleményben kitértek arra, hogy az iparban a kedvezőtlen nemzetközi és hazai folyamatok mellett is az árbevétel növekedése jellemző. Az eredményességi célok teljesítése érdekében a működési költségek kezelése fókuszban van. Az élelmiszeripari és energetikai szegmens is javuló eredményességről számolt be. Mindkét területre jellemző a terveknek és iparági benchmarkoknak megfelelően az árbevétel és a költségek csökkenése – ismertették. A cég tájékoztatása szerint nagyon jól teljesített a turizmus is, ahol a bevételek piacot meghaladó mértékben, több mint 30 százalékkal emelkedtek az első három hónapban.

Az OPUS részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, a papír csütörtökön 2,26 százalékkal erősödve 429 forinton zárt, az elmúlt egy évben a legalacsonyabb árfolyama 117 forint, a legmagasabb 438 forint volt.