Oroszországi, szerbiai és kubai emberi jogi jogsértéseket ítélt el az Európai Parlament

Európa

A Parlament csütörtökön három állásfoglalást fogadott el oroszországi, szerbiai és kubai emberi jogi jogsértésekkel kapcsolatban.

  • Az orosz államnak abba kell hagynia a Memorial emberi jogi szervezet üldözését
  • Szerbiának ki kell vizsgálnia a Linglong-gyár építésekor lezajlott állítólagos kényszermunkát
  • A kubai hatóságoknak azonnal szabadon kell engednie a politikai foglyokat

A Memorial emberi jogi szervezet ügye

A Parlament elítéli az ismételt üldöztetést és a Memorial emberi jogi szervezet két egységének: az International Memorial és a Memorial Emberi Jogi Központ bezárására tett közelmúltbeli politikai indíttatású kísérleteket. A képviselők a Memorial ellen felhozott összes vád azonnali ejtését kérik, és biztosítékokat várnak arra, hogy a szervezet állami beavatkozás nélkül folytathatja fontos munkáját.

Az állásfoglalás emellett további szankciók kivetésére szólítja fel az Unió külügyi vezetőjét, Josep Borrellt. Az EU globális emberi jogi szankciórendszere keretében azokat az orosz tisztviselőket kellene szankciókkal sújtani, akik részt vesznek a Memorial, annak szervezetei és munkatársai jogellenes elnyomásában, és az ellenük indított bírósági eljárásokban.

A képviselők felszólítják Oroszországot, hogy hagyjon fel a civil társadalom, az emberijogvédők és a független média elnyomásával, és felkérik a moszkvai EU delegációt és a tagállamok képviseleteit, hogy szorosan kövessék nyomon a Memoriallal kapcsolatos helyzetet és a bírósági perek alakulását, és minden szükséges támogatást adjanak meg a célba vett szervezeteknek és egyéneknek.

Az állásfoglalást 569 szavazattal, 46 ellenszavazat és 49 tartózkodás mellett fogadták el.

Kényszermunka a Linglong gyárban és környezetvédelmi tüntetések Szerbiában

A Parlament mélységes aggodalmának ad hangot a kínai Linglong Tire gyár észak-szerbiai Zrenjaninban zajló építkezésén mintegy 500 vietnámi polgár állítólagos kényszermunkája, emberi jogaik megsértése és emberkereskedelem gyanúja miatt. Felszólítja a szerb hatóságokat, hogy alaposan vizsgálják ki az ügyet, és garantálják az alapvető emberi jogok, különösen a munkavállalói jogok tiszteletben tartását a gyárban, tájékoztassák az Uniót a vizsgálat eredményéről, és vonják felelősségre az elkövetőket.

Szerbia egyre több előjogot biztosít Kína és kínai vállalkozók számára, még akkor is, ha ezek ellentétesek az uniós joggal. A képviselők aggodalmukat fejezik ki Kína növekvő befolyása miatt Szerbiában, és általában a Nyugat-Balkánon. Felszólítják Szerbiát mint uniós tagjelölt országot, hogy hozza jobban összhangba munkajogát az uniós rendelkezésekkel, és teljesítse a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet ratifikált egyezményeit.

A képviselőket emellett aggasztja a szélsőséges csoportok és huligánok agressziója a békés környezetvédő tüntetők ellen. A közelmúltban szerte az országban széles körű tüntetések zajlottak két vitatott és a parlamentben rohamütemben elfogadott jogszabály miatt, amelyek egyike nagy környezeti hatással járól, kérdéses külföldi beruházások előtt nyitott ajtót. Az állásfoglalás a rendőrség által a tüntetőkkel szemben alkalmazott erőszak mértéke miatt is sajnálatát fejezi ki.

A csütörtöki vita magyar felszólalója Cseh Katalin (Renew Europe) volt.

Az állásfoglalást 586 szavazattal, 53 ellenszavazat és 44 tartózkodás mellett fogadták el.

Kubai helyzet

A képviselők José Daniel Ferrer, Lady in White Aymara Nieto, Maykel Castillo, Luis Robles, Félix Navarro, Luis Manuel Otero, Lorenzo Fajardo tiszteletes, Andy Dunier García és Yunior García Aguilera ügye kapcsán elítélik a tiltakozók, politikai másként gondolkodók, vallási vezetők, emberi jogi aktivisták és független művészek folyamatos és szisztematikus elnyomását, és a politikai foglyok azonnali szabadon bocsátását követelik.

Az állásfoglalást 393 szavazattal, 150 ellenszavazat és 119 tartózkodás mellett fogadták el.