Maroš Šefčovič alelnök üdvözli, hogy Magyarország elérhetővé teszi a munkavállalók képzése során az Európai Akkumulátorszövetség akadémiájának programjait

Európa

Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért és tervezésért felelős alelnöke tegnap részt vett Budapesten annak az egyetértési megállapodásnak az ünnepélyes aláírásán, melynek értelmében kezdetét veszi az Európai Akkumulátorszövetséggel együttműködésben indított magyar átképzési program. A tervek szerint akár 40 000 munkavállaló is képzésben részesülhet 2021 és 2025 között a program keretében, melynek célja a magyar akkumulátoripar megerősítése és a készségekkel kapcsolatos kihívások kezelése. Ez elő fogja segíteni a magyar gépjárműipar és energiaszektor ipari átalakulását, és ahhoz is hozzájárul majd, hogy a bányászattól az újrafeldolgozásig teljes körűen kiépüljön a magyar akkumulátoripar. Magyarország már jelenleg is a világ tíz vezető akkumulátorexportőre közé tartozik, és az első számú akkumulátorcella-gyártó Európában. Az egyetértési megállapodást Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Diego Pavía, az EIT InnoEnergy vezérigazgatója írta alá.

Šefčovič alelnök a következőket mondta az aláírási ünnepségen: „Fontos mérföldkőnek számít a ma megkötött megállapodás, mely a harmadik a sorban: korábban hasonló megállapodás jött létre Spanyolországgal és Franciaországgal, és remélem, továbbiak követik majd őket a jövőben. A környezetbarát gazdaságra történő átállás középpontjában az emberek állnak. A készségfejlesztésbe történő beruházás jelentőségénél fogva megköveteli és meg is érdemli, hogy kiemelten kezeljük. Az Európai Akkumulátorszövetség ezért hozta létre saját akadémiáját. Az akkumulátoriparnak mintegy 800 000 munkavállalóra lesz szüksége 2025-re, az ő átképzésüket és továbbképzésüket szolgálja az akadémia.” Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős uniós biztos a következőket nyilatkozta az esemény kapcsán: „Nagy örömömre szolgál a ma aláírt megállapodás létrejötte, melynek köszönhetően konkrét formát öltenek az európai innovációs szakpolitika terén megfogalmazódó képzési törekvések. Az akadémia létrehozása kiváló kezdeményezés: biztosítja azokat az alapvető készségeket, melyekre égető szükségünk van a zöld átálláshoz, és új, színvonalas munkahelyeket hoz létre Európa-szerte.

Az akadémia elő fogja segíteni, hogy megvalósuljon az Európai Akkumulátorszövetség nagy ívű célja, azaz hogy rendkívül innovatív, világszinten versenyképes és fenntartható akkumulátor-értéklánc jöjjön létre Európában. Ez elengedhetetlen mind az energiatárolás, mind az alacsony kibocsátású mobilitás, mind pedig más fejlett technológiai megoldások szempontjából.

A teljes sajtóközlemény (angolul, 5. hír)