Az SZTE Mérnöki Kar csapata második helyen végzett a FANUC 4. Ipari Robotika Olimpiáján

Egyetem

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karát Sárközi Bence és Kormány Tibor mechatronikai mérnök hallgatók képviselték a FANUC 4. Ipari Robotika Olimpiáján 2024. május 29. és 31. között Törökbálinton.

– Az előző évben először vett részt a Szegedi Tudományegyetem a FANUC Olimpián képviseletünkben. Megtanultuk, hogy a versenyre nem elég az, hogy jól tudunk robotot programozni. A verseny nem programozókat, hanem robot integrátorokat szeretne nevelni, így a megszerezhető pontok nagy része az apróságokban rejlik. Így a felkészülésünk során sokkal nagyobb hangsúlyt fektettünk a telepítéssel, beüzemeléssel, tervezéssel és hibaelhárítással kapcsolatos ismeretekre – nyilatkozta a felkészülésükről Sárközi Bence.

A versenyzők az elmúlt félévben minden hétfőn egy versenyfelkészítő labor keretein belül gyakorolták a robotika tudományát. Felkészülésük során az egyetemi robot cellán dolgoztak. A csapatot Pesti Richárd és az SZTE MK Mechatronikai és Automatizálási Intézet segítette. A hallgatók a kielemzett előző évi feladat és pontozólap alapján tudtak egy olyan tervet készíteni, melynek köszönhetően a második helyezést érték el az országos megmérettetésben.

– Az első feladat a robotcella felépítése és az alapbeállítások elkészítése volt az első napon. A második nap fő feladata az alap program megírása volt. Olyan programot kellett készíteni, ahol a robot egy négy részből álló dugattyút épít fel; különböző munkaállomásokat irányítva, az esetleges selejt termékek kiszűrésével. Az utolsó napra egy bővített feladatot kaptunk, amelyben a dugattyúkat QR kód alapján kellett beazonosítani és felépíteni. A versenynapokon el kellett készíteni a robot szimulációs mását és dokumentálni a program működését. Hatalmas élmény volt, nem bántam meg, hogy részt vettem a versenyen és időt fektettem a felkészülésbe. Az előző év után eldöntöttem, hogy idén is próbára teszem magam, hogy megmutassam, a megszerzett tapasztalattal és a megfelelő felkészüléssel az SZTE is helyt tud állni – ismertette a verseny menetét és élményeit Sárközi Bence.

A robotika olimpia lényege, hogy felkészítse a hallgatókat olyan apróságokra, amikre ipari környezetben számítani lehet. Ilyen eset például a hibáról való visszajelzés leprogramozása, hogy a felhasználó tudja, mit kell csinálnia hiba esetén, valamint a biztonságos munkavégzés biztosítása.

– Ez volt számomra a második alkalom, hogy elindultam a versenyen. A jövőre nézve még nem eldöntött, hogy versenyzőként vagy mentorként fogok részt venni, de mindenféleképpen ott szeretnék lenni. Nagyon jó volt a hangulat – beszélt terveiről Kormány Tibor.

(SZTE)

Fotó: illusztráció