Nagy István agrárminiszter

Az együttműködés fontosságáról beszélt Nagy István agrárminiszter Debrecenben a Farmer Expo megnyitóján

Egyetem

Az összefogás és szakmai partnerség fontosságát hangsúlyozták a részvevők – köztük Nagy István agrárminiszter – a 32. Farmer Expo Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás és Vásár csütörtöki megnyitóján.

Az idei agrár seregszemlén húszezer négyzetméteren, több mint 280 kiállítóval várják az érdeklődőket a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán augusztus 17-e és 20-a között.

A kormányzat erős szövetségese az agráriumnak, a termelőknek, a feldolgozóknak, az egyetemeknek és minden erejével arra törekszik, hogy segítséget nyújtson az ágazat szereplőinek. Bátor intézkedéseket hoz a mezőgazdaság védelme érdekében

– jelentette ki Nagy István agrárminiszter az agrár szakkiállítás és vásár csütörtöki megnyitóján. A tárcavezető szerint a kormány elkötelezettségét és eltökéltségét mutatja, hogy a 2027-ig tartó uniós költségvetési ciklus forrásaihoz hazánk egyedülálló mértékű, 80 százalékos nemzeti kiegészítő finanszírozást biztosít, ez háromszor több forrás jelent a fejlesztésekhez, mint a megelőző hét évben.

Nagy István hozzátette: a Farmer Expo egy kiváló terep arra, hogy az agrárium valamennyi résztvevője találkozzon és megosszák tapasztalataikat, a Debreceni Egyetem pedig tudással, innovatív megoldásokkal segíti elő a nehézségek közös megoldását, a tervek megvalósítását – írja az egyetem honlapja.

A Debreceni Egyetem rektora, Szilvássy Zoltán elmondta, a Debreceni Egyetem az agrárium mögé egy olyan multidiszciplináris agrártudományt épített fel, amelynek piacra lépett termékei vannak, több mint 100 országban megadott szabadalmai és export tevékenysége.

A Debreceni Egyetem rektora kiemelte: az egyetem agrárterületi intézményrendszerének meghatározó eleme az agrárkabinet, amely fontos szerepet tölt be a nemzetközi kapcsolatépítésben. A DE innovatív tevékenysége mellett ezzel a kiterjedt kapcsolati hálóval segítheti a mezőgazdászokat, hiszen az egyetem olyan országokkal is kapcsolatban áll, melyek piacai kevésbé ismertek, mivel kívül esnek azon a gazdasági térségen, amelyhez hazánk tartozik.

Papp László

Papp László Debrecen polgármestere kiemelte: Debrecen meghatározó agrárszerepének egyik alappillére a debreceni agrár közép- és felsőoktatás, amelynek tovább erősítése a térség érdeke.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság közös standon mutatkozik be a 32. Farmer Expó Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállításon és Vásáron. Az idei seregszemlén az egyetem az agrárinnovációs szolgáltatói tevékenységét mutatja be.