Terepfutó szakosztályt alapított a DEAC

Egyetem

Az unideb.hu cikke szerint az új szakág különlegessége, hogy a Debreceni Egyetem Dolgozói Mozgásprogramjából és az azt szervező Szabadidősport szakosztályból nőtte ki magát. A hazai terepfutó közösség két-három évvel ezelőtt kezdett el intenzíven bővülni, a sportág egyre népszerűbb hazánkban. A dinamikus növekedést a versenyek száma is követte: mostanra számtalan kiváló – és igazán emberpróbáló – viadalon mérettethetik meg magukat a sportolók, jellemzően a hazai középhegységekben.

Lóczi Lászlóné Kovács Marianna, az egyetemi sportklub ügyvezetője elmondta: nagy öröm számukra az új – immáron 31. – szakosztály megalakulása, különösen azért, mert gyakorlatilag egy már meglévőből emelkedett ki.

A DEAC új szakosztályának egyik alapítója Tóth Judit, aki a DE Általános Orvostudományi Kar dolgozója. Nyár elején például teljesítette a 85 km-es Szentlászló Trail távot, leküzdve közben 3035 méter szintemelkedést. Mindezt 14 óra 28 perc alatt! Pedig a vegyésztechnikusként dolgozó versenyző nem élt mindig sportos életet.

Az ISZK informatikusa, Korpás István szintén maraton fölötti versenytávokat teljesít hétről hétre. Történetéről ő is midig kendőzetlenül beszél, példát mutat és erőt ad ezzel másoknak.

A terepfutó szakosztály létrejötte egyrészt megkönnyíti vagy épp lehetővé teszi a nevezést az egyes megmérettetéseken a versenyzők számára. Emellett mindig presztízst jelent a mezőnynek, a rendezőknek, ha egy ilyen nagymúltú klub versenyzői is rajthoz állnak. A szakosztály tagjai továbbá csapatként is versenyezhetnek a jövőben, amivel kapcsolatban máris komoly terveik vannak.