Műtét, kórház

Robotsebészet indulhat a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában

Egyetem
A 21. század csúcstechnológiáját alkalmazhatják a betegellátásban a Debreceni Egyetemen. A robot-asszisztált sebészeti eljárásnál kevesebb a szövődmény, a betegek gyorsabban gyógyulhatnak, és javulhat az életminőségük. A robottechnikát elsősorban az általános sebészetben, a nőgyógyászati és az urológiai műtéteknél használhatják.

  • A robotsebészeti technológia precizitása és stabilitása miatt nő a betegbiztonság, a pontosabb beavatkozásnak köszönhetően pedig mód van az úgynevezett „idegkímélő” technika alkalmazására, így javul a páciensek életminősége. A módszer alkalmazása ezért is előnyösebb, mint a hagyományos és a minimál invazív (laparoszkópos) sebészet- részletezte a hirek.unideb.hu-nak Tóth Dezső, a DE Klinikai Központ Sebészeti Klinika igazgatója.

A robotsebészeti eljárásoknál speciális szoftverek optimalizálják a műtéti technika lépéseit. Az operáló orvos irányít, az ő utasításainak, kézmozdulatainak engedelmeskedik a robot, de az esetleges bizonytalanságokat, akaratlan mozdulatokat, kézremegést eltünteti, ezáltal jóval biztonságosabb műtéti technikát és precízebb kivitelezést tesz lehetővé. Az orvos háromdimenziós és jelentősen felnagyított képet lát, ami nagyban segíti az operációt.

Robot-asszisztált sebészeti beavatkozásokat több mint 20 éve végeznek világszerte. Jelenleg több ezer robotsebészeti rendszer működik. A szakemberek egyetértenek abban, hogy egyre szélesebb körű térnyerése és biztató eredményei miatt a módszer bevezetése a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában is indokolt. A robotsebészeti program létrehozása kiemelkedő technológiai és tudományos modernizációt, fejlesztést jelent.

További részletek az unideb.hu cikkében.