A pedagógusképzés teljes megújulását teszik lehetővé

Egyetem

Az országosan 4,5 milliárd forintot felhasználó pályázat az utóbbi évtizedek legjelentősebb pedagógusképzést támogató projektje volt. A pályázatban egyenlő finanszírozási összeggel minden konvergencia régió részesült; az Észak-alföldi régiót a Debreceni Egyetem vezette konzorcium képviselte. Néhány fővárosi egyetem (ELTE, BME, Corvinus) és az EMMI háttérszervezete, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) speciális feladatokat kapott. A pedagógusképzés teljes vertikumát felölelő projekt során jelentős megújulásra volt lehetősége az óvodapedagógustól a tanítóképzésen át az általános és középiskolai tanárképzésen keresztül a szakmai; pl. zeneművész tanári, vagy műszaki mérnöktanári oktatásnak egyaránt. A pályázat címében szereplő szakmai szolgáltatás és hálózatfejlesztés részben a színvonalas pedagógusképzésben egyre nagyobb szerepet kapó városi és megyei szervezetekkel; Kormányhivatallal, Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal, Pedagógiai Intézettel stb. meglévő együttműködés erősítését jelentette.

Az igen szűkre szabott pályázati időszak alatt elkészült 51 kötetnyi szakkönyv, kézikönyv, tanulmánygyűjtemény, 25 oktatási célú videoanyag, 41 megújított tananyag. A továbbképzéseken, szakmai fórumokon, kommunikációs tréningeken közel 2500 pedagógus vett részt, további 500 szereplője, hallgatója volt a különféle konferenciáknak, szakmai találkozóknak. A projekt anyagilag támogatta mintegy 50 oktató, kutató külföldi konferencián történő részvételét, és 54 résztvevője volt azoknak a külföldi tanulmányutaknak, amelyeket Finnországba, Olaszországba, Belgiumba, Szlovéniába, Lengyelországba, Szlovákiába és Romániába szerveztünk.

A debreceni projekt egyedi vonása volt, hogy mi kiemelten foglalkoztunk a határon túli magyar nyelvű oktatás aktuális helyzetével is, valamint azzal, hogy milyen módon lehet bevonni a tanárképzésben résztvevő hallgatókat, gyakorló tanárokat a neveléstudományi kutatásokba.

Minthogy a projekt időtartama alatt hasonló témakörökben, párhuzamos munka folyt az ország minden pedagógusképző felsőoktatási intézményében, az egyes szakmai műhelyeknek alkalma nyílt a kapcsolatok megtalálására, erősítésére, s ettől a jövőre nézve tartós együttműködésre számítunk.

 

Futamidő: 2014. február 1. – 2015. szeptember 30.

Pályázati összeg: 516 000 000 Ft

Szakmai megvalósítók: Debreceni Egyetem

Debreceni Református Hittudományi Egyetem

Nyíregyházi Főiskola