Beköltöztek a gólyák

Egyetem

Akár a rendezvényre készült mobil applikációval is megkereshetik kedvenc programjaikat, helyszíneiket az első évesek a DEHÖK Gólyatáboraiban.

A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata 9. alkalommal szervez gólyatábort az egyetem területén. Az első turnusban augusztus 24. és 28. között a Bölcsészettudományi, az Informatikai, a Gazdaságtudományi, valamint a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karok hallgatói vesznek részt. A második turnusban augusztus 31. és szeptember 4. között pedig az Állam- és Jogtudományi, a Gyermeknevelési és Felnőttképzési, a Műszaki, a Természettudományi és Technológiai, valamint a Zeneművészeti Karok hallgatói lesznek jelen. Az első héten a csapatvezetőkkel együtt 1300-an, a másodikban 900-an vesznek részt a táborban.

– Az ország legnagyobb gólyatáborát Debrecenben szervezik és remélhetőleg a legszínvonalasabbat is. Az elmúlt években kiváló kapcsolat épült ki a Hallgatói Önkormányzattal és a hallgatósággal. Az új országos szabályozás kidolgozásához a gólyatáborok debreceni lebonyolítási rendjét tekintették az egyik etalonnak – méltatta a szervezők munkáját köszöntőjében Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

– A legnagyobb előnye a Debreceni Egyetem Gólyatáborának, hogy az intézmény területén rendezik meg. Ismert és megbízható a helyszín, az elsőéves hallgatók így már itt megismerhetik az egyetem területét, lehetőségük nyílik beiratkozni. A táborba a karok oktatói is ellátogatnak, megtartják a szokásos szakos tájékoztatóikat és szinte mindig marad idő kötetlen beszélgetésekre, kapcsolatteremtésre is- emelte ki a rendezvény keddi sajtótájékoztatóján Bács Zoltán kancellár.

A csapat- és közösségépítő feladatokon, vetélkedőkön túl a gólyák részt vehetnek élményfürdőzésen, valamint tűzijátékkal egybekötött borkóstolón is. A szakmai programon tájékoztatást kapnak a kari és szakos vezetőktől, tanulmányi osztályoktól, az intézményi illetve országos hallgatói érdekképviselettől. A beiratkozáson nem csak a gólyatábori résztvevőknek, hanem minden felvett hallgatónak meg kell jelennie. Esténként pedig különböző koncerteken szórakozhatnak a tábor lakói.

-Már kilencedik éve bevett gyakorlat Debrecenben, hogy több kar gólyatáborát egy helyszínen rendezzük. Ezen belül minden egyes karnak saját programterve van, külön történik a beiratkozás, a sport programok, az élményfürdőzés. A gólyák 15 fős csoportokba vannak beosztva 2-3 csapatvezetőhöz, amelyeket a Hallgatói Önkormányzat képviselői koordinálnak. Lényegében csak az esti szórakozás a kötetlen program, ott lehetőségük nyílik más karok hallgatóival is megismerkedni. – fogalmazott Bognár István Ádám, a DEHÖK elnökhelyettese.

A szakmai, sport és szórakoztató programokon túl a szervezők nagyon figyelnek a biztonságra is. A tábor egész területét, beleértve a kollégiumokat is, több mint 20 biztonság őr felügyeli. A DEHÖK Gólyatáborában napközben orvosi ügyelet, este 20 órától hajnali 5 óráig pedig egy esetkocsi áll készenlétben. Ezen felül az összes szervező részt vett egy alapfokú egészségügyi oktatáson.

A gólyáknak a tavalyi évhez hasonlóan most is van lehetőségük segíteni a hátrányos helyzetű gyerekek tanévkezdésében. A DEHÖK és a SZÖSZ (az egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszékéhez kötődő egyesület) idén is közösen szervez gyűjtést számukra. A tábor idei nagy újdonsága, hogy az egyetem Informatikai Karának Hallgatói Önkormányzata elkészítette a DEHÖK Gólyatáborának hivatalos mobil applikációját. A gólyáknak így lehetőségük nyílik mobilon keresztül is tájékozódni a programokról, fontosabb tudnivalókról, információkról, a szervezők elérhetőségeiről. Megtalálják benne a fellépőket, a részletes programtervet és egy térképet is.