Ünnepel a Zeneművészeti Kar

Egyetem

A Zeneművészeti Kar épületének negyvenéves jubileuma alkalmából szervez négynapos ünnepségsorozatot a kar 40FESZT címmel.

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának épületét 1974-ben adták át. A létesítmény több emeletes kollégiumával, hangszigetelt tantermeivel és új hangszerparkjával az akkori zenetanárképzés legmodernebb helyszíne volt. Kialakításánál jól nyomon követhető Gulyás György alapító igazgató koncepciója, miszerint a zeneművészetet tanuló fiatalok hétköznapi élete és oktatása egy légtérben folyik.

A Mikolás Tibor által tervezett épület története összefonódik a képzés fejlődésével is: a kis főiskolai tagozat 70 fős diáklétszáma mára 240 főre duzzadt. Az új épületben kezdhette meg munkáját Szesztay Zsolt irányításával a Zeneelmélet Szolfézs Tanszék, s így vált Debrecen a hazai karvezető- és szolfézs-zeneelmélet, általános iskolai ének-zenetanárképzés jelentős hazai bázisává. Az oktatói kar létszáma is folyamatosan emelkedett, biztosítva ezzel az intézmény fejlődését és a nemzetközi kapcsolatok kiterjesztését. Ma a karon számos hangszeres szakon képeznek tanárokat, valamint 14 szakterületen művészeket is.

– A Debreceni Egyetemnek köszönhetően 2000 óta két felújítási hullámban sikerült megóvni az épület állapotát, néhány belső fejlesztéssel pedig lehetővé tenni jobb használatát – tájékoztatott Duffek Mihály dékán.

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karára régiónkon túl Budapestről és az ország más megyéiből is érkeznek fiatal tehetségek, emellett a kar Európában és Ázsiában is ismert a külföldi hallgatók körében, nemzetközi kurzusaira a világ számos országából érkeznek fiatal tehetségek.
A kar a 40 éves évforduló alkalmából színes rendezvénysorozattal és több ingyenes koncerttel várja az érdeklődőket.
– A fesztivál nyitányaként november 13-án, csütörtökön az egyetem különböző épületeiben tartunk meglepetés mini-hangversenyeket. A rendezvények többségének a kar épületében a Liszt terem ad otthont, ahol koncertet adnak a zongora tanszék tanárai, lesznek kórus hangversenyek és kiállítás megnyitó, valamint itt rendezzük meg a Zeneművészeti Kar tehetséggondozó programját és a Gulyás György Szakkollégium napját is. A Kölcsey Központban tartott Vasárnapi muzsikán az ének tanszék mutatkozik be a Tehetségek gáláján november 16-án 17 órakor. A fesztivál zárásaként a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Szimfonikus Zenekarának hangversenye hangzik fel a Liszt teremben 16-án 19 órakor – sorolta a különleges ünnepi eseményeket Váradi Judit dékánhelyettes.
A rendezvénysorozat részletes programja ide kattintva elérhető: http://music.unideb.hu/wp-content/uploads/m%C5%B1sorf%C3%BCzet_v%C3%A9gl….