Szeged, június 1., megnyitották, Lapos, szabadstrand, Tisza, Tisza part, fürdés, nyár, meleg, vízimentő, strand

Meteorológia: az idei június az ötödik legmelegebb volt

Ország

Az idei június országos átlaghőmérséklete 21,6 Celsius-fok volt, ami 1,8 fokkal magasabb az 1991-2020 közötti évek átlagánál, így ez lett az ötödik legmelegebb június 1901 óta – közölte kedden a HungaroMet Zrt. Az elemzés szerint az idei év első hat hónapja a legmelegebb volt a 20. század kezdete óta.

A havi középhőmérséklet a Dunántúlon és az északi országrészben általában 20-22 fok között alakult, míg az Alföldön nagy területen meghaladta a 22 fokot, a Dél-Alföldön, Szeged környékén pedig elérte a 23 fokot.

Az eddig beérkezett adatok alapján az országos átlagban mért júniusi csapadék 82,8 milliméter volt, ami 15 százalékkal haladja meg az 1991-2020 közötti évek átlagos 71,8 milliméterét. A csapadék többnyire záporokból és zivatarokból hullott, így a havi csapadékösszegek nagy térbeli változékonyságot mutattak. A legszárazabb helyeken körülbelül 30 milliméter esett, míg a csapadékosabb területeken – például a Bükk és a Zempléni-hegység környékén – több mint 150 millimétert mértek.

Az elemzésben kitértek arra is, hogy idén minden hónap legalább 1 fokkal melegebb volt a szokásosnál.

Az év első hat hónapjának középhőmérséklete 11,9 fok volt, ami 2,9 fokkal haladta meg az 1991-2020 közötti évek átlagát, így ez lett a legmelegebb első fél év a 20. század kezdete óta. Ezt a kiemelkedő értéket elsősorban az átlagnál 7 fokkal enyhébb február okozta – írták.

Záporokkal, zivatarokkal indul július első hete, majd visszatér a kánikula

(MTI)

Fotó: Frank Yvette