Szeged, villamos, sín, közlekedés, tömegközlekedés, 4-es villamosvonal, felújítás, Koromné Fenyvesi Rózsa, Makrai László, Petőfi Sándor sgt.

Felújították a 4-es villamosvonal pályájának egy részét Szegeden

Helyi hírek

Önkormányzati forrásból felújították a szegedi 4-es villamosvonal pályájának egy részét, így szombaton üzemkezdettől helyreáll a közlekedési rend a teljes vonalon – tájékoztatta a polgármesteri hivatal pénteken az MTI-t.

A vágányfelújítást a Szegedi Közlekedési Társaság (SZKT) 169 millió forint önkormányzati forrásból végezte el. A munka síncseréből állt, a lekötések átalakításával és megerősítésével, a vasbetonaljak megtartásával. A legrosszabb szakaszokon ágyazatcsere is történt. A 2019 előtt beszerzett, a korábbinál nagyobb teherbírású, használt síneket az SZKT eredetileg a 3F-es villamosvonal felújítására szánta.

A Dugonics tér és a Szivárvány kitérő között 900 méteren, a Szabadkai út és Szalámigyár között 350 méteren újították fel a vágányokat. Megújultak a vágányt keresztező kapukihajtók betonburkolatai, valamint a Faragó utcai átjáró.

A felújítás eredményeként fel lehetett oldani a korábban a pálya állapota miatt elrendelt 20 km/h-ás sebességkorlátozást, és a tervek szerint a jövőben óránként egy alacsony padlós villamos is közlekedik majd a vonalon.

A felújítás alatt a vonal mellől – amíg a villamos felsővezeték nem volt áram alatt – 12 beteg és balesetveszélyes fát távolított el a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft., melyeket hatvan fa ültetésével pótolnak ősszel, alkalmasabb időjárási feltételek mellett.

A közlemény idézte Nagy Sándor (Momentum) városfejlesztési alpolgármestert, aki emlékeztetett rá, a vonal teljes rekonstrukciója szerepelt a Modern Városok Programban, ez a pálya- és a megállók felújítása mellett tartalmazta volna a kapacitásbővítést a Vám tér és Kecskés végállomás között, és a projekt része lett volna három új, alacsony padlós villamos beszerzése is. A beruházásról szóló kormányhatározatot azonban visszavonták.

A korábbi években – szintén önkormányzati forrásból – megvalósult, valamint a most befejeződött felújítás nem váltja ki a villamosvonal rekonstrukcióját, mivel igény lenne a szolgáltatás bővítésére és szükség új járművek vásárlására is – hangsúlyozta a politikus.

(MTI)

Fotó: Frank Yvette