Csicsergő villamos Debrecenben

Csicsergő villamos Debrecenben – az élő madárdal jobban szólt

Helyi hírek

“A természet immáron negyedik alkalommal költözik be a DKV villamosaira május 10-én”- olvasható Debrecen városának a Facebook-oldalán. Ezt a hagyományteremtő kezdeményezést pedig a madarak és fák napja apropóján rendezték meg az illetékesek. Az ünnepet egyébként a hatályos természetvédelemi törvény szerint mindig az év ötödik hónapjának tizedik napján tartják, ami a Föld napjának testvérünnepe is egyben.

A kommüniké szerint a villamosok hangszóróiból egész nap különböző madárfajok hangjait hallhatják az utasok mindkét vonalon, míg a kivetítőkön madarak színpompás képeit láthatják. Ebből az apropóból én is kíváncsi voltam, hogy milyen lehet egy csicsergő villamoson utazni, így felültem a kettesre, és vártam a csodás természetközeli hangokat – de ezek elmaradtak. Habár a TFT monitoron a hirdetések helyett valóban színpompás és különleges madarakat láthattunk, meg is tanultam a bakcsó és a fattyúszerkő nevét, a hangjukat nem hallottam.

A villamoson nem csicseregtek:

 

A végállomásnál, azaz a Doberdó utcánál leszállva viszont bőségesen kárpótoltak a fákon lévő élő madarak. A videón is hallható, ahogy sztereóban rázendítettek, így ünnepelve az ő napjukat.

Gondoltam, adok még egy esélyt a dolognak, de a következő villamoson sem hallottam a beígért madárhangokat, akármennyire is hegyeztem a fülemet. Lehet, hogy csak túl halkan szólt, vagy technikai hiba adódott, netán csak elfelejtették bekapcsolni ezt az extrát, de azért – például az utasok köhögése helyett – jobb lett volna mondjuk egy széncinege hangját hallani a végállomásig.

– Faragó László –