Biri sztúpa

Biri egyetlen buddhistája szerint “a megvilágosodás nem nagy cucc”

Helyi hírek

Szabolcs-Szatmár-Bereg egyik kis települése, Biri különleges kincset rejt. Egy igazi buddhista sztúpát, mely lehetőséget ad az elcsendesédre, meditálásra, feltöltődésre.

2008-ban az itt élő Vágó János és két barátja 6 hét alatt építették fel a buddhista vallási szentélyt, Magyarország harmadik legnagyobb sztúpáját.

Nincs jövő, nincs múlt, a jelen határozza meg a cselekvésünket

– ilyen egyszerű elv szerint él Vágó János, nyugalmazott rendőrtiszt, aki egy betegsége után fordult az ősi vallás, a buddhizmus felé. Vágó Jánosnak 22 évvel ezelőtt gerincsérve lett. Kutatni kezdte az okát, vajon mi okozhatta súlyos betegségét. Egy barátja hívta fel a figyelmét egy tanfolyamra, ami aztán megváltoztatta az életét: innentől egyenessé vált számára az út.

Vágó János Biri egyetlen buddhistája, nyugalmazott rendőr, aki ma már az emberek lelki egészségének megőrzésével és gyógyításával, természetgyógyászattal és tibeti gyógyászattal foglalkozik. 2007-ben tett fogadalmat Nepálban, azóta él buddhistaként, ami szerinte nem olyan nehéz, mint sokan gondolják.

A megvilágosodás nem nagy cucc, nem kell misztifikálni, mindenki meg tudja csinálni. A hozzá vezető út már nehezebb

– véli. A megvilágosodás szerinte egy pillanat pusztán, amikor egyszerre látjuk a jövőnket, a múltunkat és a jelenünket, és egyszerűen nem kezdünk vele semmit. Ha mi is tudni szeretnénk, hogyan érhetjük el mindezt, érdemes Biri-Táncsicstelep felé venni az irányt, ahol minden gyógyulni és kikapcsolódni vágyót szeretettel vár Vágó János és sztúpája.