Markarján-lánc

A tavaszi égbolt legszebb galaxiscsoportját fotózták Debrecen mellől

Helyi hírek

A Vega Csillagászati Egyesület Hajdúsági Területi Klubjának tagja, Vincze János a tavaszi égbolt legszebb galaxiscsoportját kapta távcsővégre.

Az egyesület közleménye szerint János a fotonok gyűjtését április 4-én éjszaka kezdte, majd részt vett a III. Kárpát-medencei Messier-maratonon április 05-07-ig a Hortobágyon. Hazatérvén pedig április 8-án fejezte be a fotonok gyűjtését.

A közösség idén ünnepli alakulásának 40. évfordulóját, ennek apropóján az asztrofotósok idén az átlagosnál is több fotót terveznek készíteni majd ezekből az év vége közeledtével kiállítást rendeznek, amit Hajdú-Bihar megye több településére is szeretnének eljuttatni.

Markarján-lánc

A Markarian lánca (Markarján-lánc) egy galaxiscsoport, amely a Virgo-halmaz egyik nyúlványa. A Földről nézve a galaxisok simán ívelt vonal mentén helyezkednek el. Charles Messier 1781-ben fedezett fel először két galaxist, az M84- et és az M86-ot (középen, és jobbra).

A láncban látható többi galaxist William Herschel fedezte fel, és ma már elsősorban a John Louis Emil Dreyer új általános katalógusában szereplő katalógusszámukról ismertek. Végül Benjamin Markarján örmény asztrofizikusról nevezték el , aki az 1960- as évek elején fedezte fel közös mozgásukat.

A Virgo-halmaz Kb. 2000 galaxisból áll, melynek része a Markarján lánc. A közelebbi galaxisok 50 millió fényévre vannak, a távolabbiak néhány százra. A képen balra látható a Markarján szeme, melynek távolsága 52 millió fényév.

Készítés időpontja: Bocskaikert, 2024.04.04- 04.08-ig Az első fotón az eredeti felvétel van. A második fotón az Aladin Sky Atlas térképei segítségével feliratozott változat.

Technikai adatok:

SW Newton 250/1000 Quatro
SW kómakorrektor F/4
ZWO ASI294MC Pro színes hűtött kamera
Vezetés ASI 120MM mini
Baader UV/IR szűrő (1.25″)
SW EQ6-R Pro GoTo
ASI AIR Plus
ZWO EFWMotoros Szűrőváltó
ZWO EAF Fókuszírozó
70x300s Light
30 Dark
30 Flat
30 DarkFlat
PixInsight