Munkásszálló Debrecenben

Munkásszállók Debrecen belvárosában? Lesznek még itt meglepetések…

Helyi hírek

Továbbra is aggodalommal tölti el a debrecenieket, hogy egyre több külföldi munkavállaló jelenik meg városunkban, miközben nem látják azon intézkedéseket, amelyek a biztonságos jelenlétüket garantálnák – írja a Civil Fórum Debrecen Egyesület.

Közleményük szerint az utóbbi időben az látható, hogy visszafogottabb lett a kommunikáció a kínai akkumulátorgyárral kapcsolatban, a „háttérben” az önkormányzati választás utáni időre készülődnek különböző vállalkozások, amelyek érdekeltek a külföldi munkavállalók elhelyezésében és a részükre nyújtott egyéb szolgáltatások biztosításában.

“A Civil Fórum Debrecen Egyesület egy olyan új önkormányzatot szeretne megvalósítani, amely figyel a debreceniek véleményére és nemcsak szavakban, de tettekben is megvédi őket azon negatív hatásoktól, amelyek az utóbbi időben tervezett ipari gyáróriások miatt keletkezhetnek, vagy már keletkeztek.”

A polgármesterjelöltet is indító Civil Fórum Debrecen Egyesület álláspontja szerint már most fel kell hívni arra a figyelmet, hogy a város vezetése által meghirdetett és megvalósuló gazdaságfejlesztés, azon belül is a kínai akkumulátorgyár működésének biztosítása komoly gondokat fog okozni, és a debrecenieket meglepetésként érik majd azon drasztikus változások, mint például a munkásszállók létesítései.

“Kis Kína épül Debrecenben?” 20 ezer fős munkásszálló miatt akadtak ki a civilek

Az egyesület egy hirdetésre hivatkozva azt állítja, a városvezetés figyelmen kívül hagyja a lakosság nyugalmát:

“Debrecen belvárosában lévő munkásszállón 2-3-4 ágyas szobák kiadók: 5000.-Ft./fő/nap. Minimum létszám 20 fő. Az ár minden költséget tartalmaz: rezsi, internet, mosási és főzési lehetőség, takarítás, ágynemű csere stb. A munkásszálló kb. 140 főre egyben is kiadó. Ezen kívül Debrecentől nem messze 650 fő részére tudunk szállást biztosítani. Ár létszámtól, időtartamtól és szolgáltatásoktól függően megegyezés szerint.”

Az egyesület szerint a fentiekből látható, hogy a városvezetés ígéretei ellenére nem állnak rendelkezésére olyan eszközök, amelyek a különböző gazdasági folyamatokat befolyásolnák, kizárólag szavak szintjén küzdenek a debreceniekért. Rosszabb esetben tudnak ezekről az ingatlanpiaci fejleményekről, mégsem lépnek fel velük szemben, miközben a debreceniek biztonságának garantálását ígérik. Láthatóan nem tudják kordában tartani a külföldi munkavállalók elhelyezésének ügyét – véli a Civil Fórum Debrecen.

A Civil Fórum Debrecen Egyesület a választásokat követően szeretné elérni, hogy bármely befektető, aki Debrecent választja, előzetesen nyilatkozzon a munkaerőigényéről, annak biztosításának feltételeiről és ezen belül elhelyezésük körülményeiről

– írják.

Megakadályozta egy már tervezett munkásszálló építését a hajdúszoboszlói önkormányzat