Szeged, Szegedi Nemzeti Színház, Szegedért Alapítvány, díjátadó, gála

Ők lettek a Szegedért Alapítvány 2024-es díjazottjai

Helyi hírek

A Szegedért Alapítvány harmincöt éve ismeri el a kiemelkedő teljesítményt nyújtó tudósokat, művészeket, szakembereket, eddig 136 alkotó vehetett át díjat az alapítványtól.

A Szegedért Alapítványhoz 2024-ben a korábbinál is több pályázat érkezett több típusú tevékenység támogatására, így a három szakmai kuratórium a korábbiaknál magasabb összegről, kuratóriumonként másfél millió forintról, összesen 4,5 millió forint odaítéléséről dönthetett – számolt be a városvezetés. A Szegedért Alapítvány idei díjazottjait és a közönséget a Budapest Bár Zenekar koncertjével köszöntötték.

Az Alapítvány elnöke, Debreczeni Mónika nem tudott eljönni a díjátadóra, így lánya, Flóra helyettesítette őt.

Idén is négy díjat adtak át, a művészeti kuratórium elismerését Németh György fotóművész vehette át. A társadalmi kuratórium Debreczeni Pál díját Szűcsné Kolonics Erika, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. igazgatója kapta.

A tudományos díjat az idén Tamás Gábor, kutatónak ítélték, aki nem sokkal a biológusi diplomája megszerzése után már egy oxfordi kutatócsoportban dolgozott, ahonnan hazatérve a 2000-es évektől kezdve saját kutatólaboratóriumot alakított ki.

A fődíjat Debreczeni Flóra adta át Varga Endrének. A traumatológos professzor szakmai elkötelezettsége révén vált a Szegedi Traumatológiai Klinika a csontegyesítő műtéti technikákat tanító nemzetközileg elismert AO oktatóközpontjává. Az ő kezdeményezésének köszönhető, hogy az életveszélyes állapotban lévő sérültek ellátási prioritását leíró ATLS protokollt Magyarországon is elsajátíthatják és alkalmazzák, ezzel jelentősen eredményesebbé válik a sürgősségi ellátás. A Kortárs Balett művészei közül, és a Pick kézilabdacsapatából is sokan neki köszönhetik, hogy súlyosabb sérüléseik után is folytathatták a pályájukat.

Fotók: Frank Yvette