Bíróság, kalapács

Vádat emeltek a budapesti, „karácsonyi betörők” ellen

Rendőrség

A Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Ügyészség vádat emelt és fegyház-, valamint börtönbüntetést indítványozott az ellen a bűnszövetség ellen, melynek tagjai 2022 karácsonyán többször is loptak egy raktárból.

A vádirat lényege szerint négy férfi 2022 decemberében elhatározta, hogy bűncselekmények útján tesz szert rendszeres haszonra. Ennek keretében 2022. december 24-27. között legalább négyszer bementek lopni egy cég XXI. kerületi raktárába. Két vádlott biztosította a gépkocsikat, amelyekbe az elkövetők réz- és alumíniumkábeleket, egy asztali körfűrészt és egy darab kábeldobot pakoltak. A pakolásért két vádlott alkalmanként 25.000 forintot kapott, míg a lopott holmi egy részét társaik később értékesítették.

A cég sérelmére bizonyíthatóan okozott, összes kár nem haladta meg a félmillió forintot, amely részben megtérült, mivel a rendőrség az egyik vádlottnál lefoglalta a kábel egy részét, a kábeldobot és a körfűrészt.

A Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Ügyészség a férfiakat bűnszövetségben, üzletszerűen, folytatólagosan és társtettesként elkövetett lopás bűntettével vádolja, kettejüket mint többszörös visszaesőt. A kerületi ügyészség velük szemben fegyház- és börtönbüntetés kiszabását indítványozta a vádiratban azzal, hogy a bíróság állapítsa meg, a többszörös visszaesők nem bocsáthatóak feltételes szabadságra a fegyházbüntetésből, a másik két vádlottnak pedig rendelje a korábbi, felfüggesztett börtönbüntetéseik végrehajtását.