Szeged, Lázár János, vonat járat, Szeged-Szabadka, vasút, vonat, közlekedés, MÁV, vasútállomás

Magyar igazolvány meglétével ingyenesé válik az utazás a határon túliak számára Magyarországon

Ország

Ahogyan arról néhány napja beszámoltunk, 2024. március elsejétől teljesen új rendszer váltja fel a Magyar Állami Vasutak (MÁV) kedvezményrendszerét, ami kapcsán 65 kedvezménytípusból 22 marad, életben tartva az 50 százalékos kedvezményeket, megszüntetve a 20 és 30 százalékos kedvezményeket, és kivezetve az úgynevezett pecsételős rendszert. Emellett azonban a magyar igazolvánnyal rendelkező, határon túliaknak is ingyenesé válik az utazás Magyarországon – írja a Szabad Magyar Szó.

Minden 14 év alatti és a 65 év feletti utas díjmentesen, minden a 14 és 25 év közötti utas pedig félárú jegy igénybevételével utazhat. A jövőben az oktatásban és egészségügyben dolgozóknak, illetve a közalkalmazottaknak korlátlan utazást biztosítanak 50 százalékos kedvezménnyel. A 90 százalékos kedvezménykategóriában utazóknak (például nagycsaládosok, fogyatékkal élők) pedig ingyenessé teszik a tömegközlekedést Magyarországon.

Mint, ahogyan arról a vajdasági online felületű hírportál beszámolt: megkérdezték a MÁV Sajtóosztályát a magyar igazolványt használók helyzetét hogyan érinti ez a változás, hiszen, eddig a zöld könyvecske évi 4 utazást tett lehetővé Magyarországon belül, 90 százalékos kedvezménnyel.

A válasz erre az volt, hogy a határon túli magyarok díjmentesen utazhatnak a Magyar Igazolvánnyal, illetve a Magyar hozzátartozói igazolvánnyal rendelkezők is, és mint írták: a tarifareformnak köszönhetően Magyar Igazolvánnyal korlátlan díjmentes utazásra lesz lehetőség a helyközi közösségi közlekedésben. A helyjegyköteles vonatok helyjegy váltásával, a kijelölt országos buszjáratok pedig kiegészítőjegy váltásával vehetők igénybe.

(Szabad Magyar Szó)

Fotó: Frank Yvette