Orbán az EU-csúcs előtt Brüsszelben: "Hová lett a pénz?"

Orbán: “az Európai Unió szörnyű hibát készül elkövetni”

Ország

Exkluzív interjút adott Orbán Viktor a kormánypárti Mandinernek. A beszélgetés elején szóba került, hogy a Politico című lapban készítettek egy tablót, amelyen Orbán Viktort az idei év ünneprontójának nevezték. Ezzel kapcsolatban Orbán azt mondta:

Ha rossz a buli, az ünneprontó ember nagyon is hasznos.

A kormányfő hozzátette, azt érdemes tudni, hogy a Politicot azt nem Európából szerkesztik.

Az Európai Unió szörnyű hibát készül elkövetni, amit meg kell akadályozni. Akkor is, ha huszonhatan akarják ezt elkövetni, s csak mi vagyunk ezzel szemben. (…) Valójában Ukrajna nincsen abban az állapotban, hogy meg lehessen kezdeni vele a csatlakozási tárgyalásokat, de a háború miatt, geostratégiai, mondjuk úgy, politikai okokból mégis meg kell kezdeni vele a tárgyalásokat. Ez egy tévedés szerintem

– közölte Orbán.

Az uniós pénzek már “járnak”

„Hisszük, ha látjuk” – mondta a Mandinernek adott interjújában az uniós pénzek részleges feloldásával kapcsolatban Orbán Viktor, aki szerint nincs most olyan érdemi kifogás az ország működésével kapcsolatban, ami megállná a helyét és Magyarország a pénzek kifizetése érdekében olyan dolgokat is elfogadott, amelyeknek – Orbán szerint – semmi értelme. Az uniós pénzért nem kell nekünk semmit sem tennünk már, hiszen az nekünk jár – véli.

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel megesett találkozóról a magyar miniszterelnök elmondta, hogy Zelenszkijnek volt mondanivalója a számára, ezért kihasználták az alkalmat az új argentin elnök beiktatásán és a páholyban beszéltek, de nem részletezte, hogy miről volt szó. Az ukrán törvénymódosítással kapcsolatban kijelentette, hogy nem tekintik nagy eredménynek, és azt akarják visszakapni, amit „elvettek a magyaroktól”.

Az ukrán háborúról szólva Orbán elmondta, hogy volt egy nyugati stratégia, hogy hogyan segítsék ki az orosz támadás alatt álló Ukrajnát:

Az mondtuk az ukránoknak, hogy mi készen állunk arra, hogy annyi támogatást adunk nektek, pénzügyi és fegyverzeti támogatást, amennyire csak szükségetek van, és ha ti együttműködtök velünk ebben, akkor lehettek elég erősek ahhoz, hogy a frontvonalon legyőzzétek az oroszokat.

Ez aztán, folytatta Orbán, elindít majd egy belpolitikai válságot Oroszországban, lesz egy új vezetés, amellyel kötünk egy békét. De erről a tervről kiderült, hogy nem működik – vélte a magyar miniszterelnök, aki azt állította, hogy ehhez egyébként is csoda kellett volna.