Ónos eső piros riasztás

Kiadták a piros riasztást az ónos eső veszélye miatt – máris rengeteg a fennakadás

Ország

Aki teheti, ne induljon most útnak, vagy legalább kerülje el messzire az élénk színnel jelölt területeket.

Az Északi-középhegységben és tágabb térségében az esti órákban egyre nagyobb területen vált intenzív ónos esőbe a csapadék – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Kiemelten Pest megye északkeleti területein, Nógrádban, a Mátra és a Bükk térségében 5 mm-t meghaladó ónos eső valószínű, de a fent említett területek tágabb térségében is számottevő mennyiségre lehet számítani. Az ónos csapadék intenzitása a késő esti óráktól kezd csökkenni, ezzel együtt fokozatosan csökken a területi kiterjedése is.

Az Északi-középhegységben fokozatosan észak, északkelet felé szorul vissza a havazás, de az esti órákban északkeleten még további 5 cm-t meghaladó hó hullhat.

Lesz-e fehér karácsonyunk? Így áll most az előrejelzés.

Az Alföldön egy nyugat-kelet irányú sávban jelentős, területi átlagban 20 mm-t meghaladó mennyiségű eső eshet csütörtök éjfélig. Az eső az éjszakai órákban sem áll el, pénteken tartós esőből az esti órákig a Debrecen-Szombathely vonal tágabb térségében 20, néhol akár 30 mm-t meghaladó mennyiség hullhat.

Szalagkorlátnak ütközött egy autó az M35-ösön

Megcsúszott és szalagkorlátnak ütközött egy személyautó az M35-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 3-as kilométernél, a Pródi pihenő után. A hajdúböszörményi hivatásos áramtalanították a belső sávban álló járművet. A forgalom egy sávon halad – közölte a katasztrófavédelem.

Kamionok akadtak el Rétságnál, több kilométeres a torlódás

A 22-es főúton a Nógrád vármegyei Rétság térségében elakadt két kamion, fél pályán halad a forgalom, emiatt több kilométeres torlódás alakult ki – közölte honlapján az Útinform csütörtök este.

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az erős havazás miatt csúszóssá vált úttesten akadt el több tehergépkocsi a 2-es, illetve a 22-es főúton, Rétság közelében. Hozzátették: az úttest síkosságmentesítése megkezdődött, a forgalom rendőri irányítás mellett halad. A rendőrség a 2-es számú főúton, a Pest vármegye felől érkező tehergépjárművek forgalmát korlátozza.

Szabóné Berki Bianka, a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a 2-es autóút teljes forgalmát a 25-ös kilométernél “kiterelik” Nógrád vármegye irányába, ahol a tehergépkocsi-forgalmat korlátozzák, de a személyautók tovább haladhatnak.

Budapest elesett

Budapest útjait jelenleg is 47 síkosságmentesítő és hókotró gép takarítja szigorú sorrendben: először jönnek a hidak, felüljárók, az autópályák és a fő közlekedési utak fővárosi bevezető szakaszai, majd az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszai és egyéb közösségi közlekedési útvonalak, ezt követően a kórházakhoz, rendelőintézetekhez, a lakossági ellátást biztosító logisztikai bázisokhoz vezető utak következnek – közölte Karácsony Gergely főpolgármester csütörtök kora délután Facebook-oldalán.

Azt írta, már az éjjel preventív szórást végeztek a magasabban fekvő utakon és a hidakon, hogy a most érkezett hó már alásózott utakra hulljon, nehezítve ezzel az útpályák lefagyását.

A mellékútvonal-hálózaton csak a főutak rendbetétele után kezdődhet meg a munkavégzés. A közjárdák és a kerékpárutak síkosságmentesítését további 6 munkagéppel folyamatosan végzik.

A főpolgármester arra kér mindenkit, legyen fokozottan óvatos. Továbbá kéri az autósokat, hogy csak megfelelő műszaki állapotú, és lehetőleg téli gumiabronccsal felszerelt járművekkel közlekedjenek, és vigyázzanak a városban dolgozó munkatársaira is.

Fontos, hogy vezetés közben ne előzzék meg a síkosságmentesítésben, hóeltakarításban résztvevő járműveket, hiszen a munkagépek mögött értelemszerűen tisztább az útburkolat – hívta fel a figyelmet Karácsony Gergely.

A főpolgármester kitért arra is, hogy az ingatlanok előtti járdák síkosságmentesítése az ingatlanok tulajdonosainak, üzemeltetőinek kötelessége, társasházak esetében a lakóközösségnek kell gondoskodnia az épület előtti járdaszakasz takarításáról.