Nemrég édesanyámmal a Vasutas Egyetértés Művelődési Központ báltermében jártam, de most nem előadásra voltunk hivatalosak, hanem a Szatyor termelői piac egyik helyszínét látogattuk meg. Válogathattunk a helyben készült, vagy termelt áruk között, a süteményektől kezdve, a sajtokon, ízesített almaeceten keresztül egészen a hústermékekig.
Fábiánné Piránszki Judit, a Szatyor Debrecen marketingért felelős munkatársa avatott be minket a tizenegy éves piac működésébe. Egy héten háromszor találkozhatunk a kézműves, házi készítésű termékekkel, három különböző debreceni helyszínen.
Kedden a Vénkerti piactéren 17 óra és 18 óra 30 perc között, szerdán a Vasutas Egyetértés Művelődési Központban 17 óra és 18 óra között, pénteken pedig a Huszár Gál Gimnáziumban 17 óra és 18 óra 30 perc között.
Akik pedig csomagolásmentes boltból szeretnének vásárolni, megtehetik Hajdúszoboszlón a Kisbödön, Hajdúnánáson a Zöldnek lenni jó, Hajdúböszörményben pedig a Csuporka csomagolás boltjaiban is.
Judittól megtudhattuk azt is, hogy a piac mozgatórugójának a vásárlók bizalmát és szeretetét tekintik, és tudatos vásárlással nem, de ízekkel, illatokkal annál inkább csábítják a vásárlókat. Az árusok nemcsak piacozást, hanem a hagyományőrzést is szívügyüknek tekintik. Bojti Tibor népdalénekesként, míg Rózsa Sándorné Rozika szőttes és komakendő készítőként, Berta István pedig jelentős kályhagyűjtőként.
A piacra ellátogatva az alábbi árusokkal és kínálatukkal találkozhatunk
Berta István és Edit a mikepércsi Kemencezug pékségből adalékmentes, természetes és hagyományos technikával készült kenyeret, pékárut és házi süteményt kínálnak.
Bojti Tibor családi vállalkozásban körülbelül hatvanöt féle terméket állít elő, amelyek között szárazkolbászt, hurkát és debreceni párost is felfedezhetünk. Rendelésre kolbásszal, szalonnával, tepertővel díszített ehető csokrokat, birka- és csülökpörköltet, vagy akár toros káposztát is kérhetünk a hajdúböszörményi állat és növénytermesztőtől.
A Penészleki Batáta gazdaságból Berki Mihályt és feleségét Tamás Líviát ismerhettük meg, akik családi körben termelnek édesburgonyát különböző színben és ízekben. Az asztaluknál megtalálhatóak a sárga húsú, enyhén édes ízű fehér, vagy a mogyoróra és gesztenyére hasonlító ízvilágúak, és olyanok burgonyafajták is, ami magasabb keményítő tartalommal, vagy pigment tartalommal rendelkeznek.
A Balogh Richárd által készített Szűretlen almaecetről megtudtuk, hogy emésztési és vércukorproblémákra, puffadásra is kiváló. Újratölthető üvegekben, gyömbéres, mentás, levendulás és natúr kivitelben is megvásárolhatók.
Harangi Imre és felesége Edit saját gazdaságban nevelt, gyógyszermentes és biotakarmánnyal gondozott baromfikat kínálnak. A libák, kacsák és csirkék kézzel pucoltak és perzseltek.
Balogh Bence családi recept alapján készült adalék-, színezék- és ízfokozómentes házi süteményeket, pogácsákat és kifliket készít.
Bihari György méhész standja mézet, krémmézet és méhészeti termékeket szolgáltat.
A balmazújvárosi Rózsa Sándor és felesége Rozika családi gazdaságban termelt, saját feldolgozású termékeit kínálja. Válogathatunk a cukormentesen is elérhető lekvár- és szörpkülönlegességekből, zöldség- és gyümölcskészítményekből. Megkóstolhatjuk a padlizsánkrémet, a zakuszkát, és kipróbálhatjuk a kemencében sült tököt, almát és céklát is.
Andrejkovics Anitánál krémtúrót, kézműves sajtokat vásárolhatunk, akár füstölt ízben is.
Háló Zsuzsi képviseletében a BlackBunny Csokoládé Manufaktúra termékeit kóstolhatjuk meg. Táblás csokoládékat chilis, levendulás, sós-karamellás ízekben, és egyedi praliné és forró csoki is várja az édesszájú vásárlókat. A termékek cukormentes változatban is kérhetők.
– Rontó Judyt –