Rengeteg ázsiai munkás jelent meg Debrecenben, de mennyien érkeznek még? Választ várnak a civilek

Helyi hírek

A debreceniek most már nap mint nap láthatják, hogy az eddigi ígéretekkel ellentétben rengeteg  ázsiai munkás jelent meg városunkban, akiknek elhelyezése nemcsak a külterületeken, de a  belvárosban és a Nagyerdőn is megvalósult – mutat rá közleményében a Civil Fórum Debrecen.

Mint írják, a külföldiek mem munkásszállókban laknak, “de ahol egy húsz fős  panzióban, 60 kínai munkást helyeznek el, és minden reggel buszok viszik őket dolgozni, azok  nem is turisták”. Az egyesület szerint a városvezetés játszik a szavakkal, hogy mi minősül munkásszállónak, miközben nem tájékoztatják pontosan a debrecenieket arról, hogy mennyi külföldi munkavállaló érkezett, és érkezik a közeljövőben városba. 

A szigorú nyilatkozatokkal szemben, miszerint a város területén nem lehet munkásszállókat építeni,  mégis tudomásunkra jutott, hogy van olyan helyi vállalkozó, aki ingatlannal rendelkezik Debrecen belterületén, és kormányzati alapból jelentős támogatást kapott külföldi munkavállalók elhelyezése céljából. Ráadásul az ingatlanját úgynevezett “rozsdaövezetté” minősítette a kormány egyik minisztere, így rá a helyi szabályok, közöttük a lakossági egyeztetés kötelezettsége nem vonatkozik. A polgármesteri vezetés stratégiai partnernek tekinti ezen vállalkozót, miközben a szabályozás  lehetőségétől fosztották meg! 

– közölte a Civil Fórum Debrecen.

Mi lesz a debreceni egészségügyi rendszerrel, ha rászabadul több tízezer vendégmunkás?

Az egyesület szerint elképesztő, hogy mennyire nem látja a város vezetése, mitől tartanak a debreceniek, miért  aggódnak. A debreceniek tájékoztatást várnak arról, hogy az építési folyamatok alatt mennyi ázsiai  munkavállaló érkezik Debrecenbe, és hol vannak, lesznek elhelyezve. “Mennyien érkeznek még, ha  megindul a gyárak működése?” – teszik fel a kérdést a közleményben.

Emlékeztetnek, több helyi kormánypárti képviselő is felszólalt a  migránsokat befogadó állomás létesítése ellen, nyilatkozatuk szerint a helyeik véleményének képviselete érdekében. Komoly kormánykritikát is megfogalmaztak ezzel, amikor a még nem létező  döntés ellen emelték fel szavukat. 

Támogatjuk őket bátor kiállásukért, és arra ösztönözzük, hogy meghozott, de komoly társadalmi  ellenállásba ütköző ügyben is ilyen határozottan képviseljék a lakosságot, vagyis a kínai akkumulátorgyár esetében. Mert aki ma az akkumulátorgyár építése mellett érvel, az a lakossággal szemben  politizál, és eladja a város jövőjét! 

– olvasható az egyesület közleményében.

Vendégmunkás-para Berettyóújfaluban: a polgármester a vállalkozókra mutogat

Fotó: illusztráció