Kenézy Kórház Debrecen

Mi lesz a debreceni egészségügyi rendszerrel, ha rászabadul több tízezer vendégmunkás?

Helyi hírek

Már ma tudható, hogy Orbán nem vendégmunkásokkal, sokkal inkább modernkori rabszolgákkal, nota bene rabszolgamunkásokkal árasztja el az országot – írja közleményében Varga Zoltán DK-s országgyűlési képviselő.

Mint fogalmaz, “olyan, sok esetben távol-keletről érkező dolgozókkal, akik a lehető legkiszolgáltatottabb helyzetben fogják tengetni majd mindennapjaikat. A NER-közeli munkaerő kölcsönző cégek mindezt nem is igen titkolják”.

Azért alkalmazzák a távol-keleti munkaerőt, mert sokkal olcsóbbak, nincs érdekképviseletük, és képesek bármilyen munkát, pokoli alacsony bérért, bármilyen embertelen, akár egészségre ártalmas körülmény között is elvégezni, mindezt úgy, hogy majd zsúfolt tömegszálláson lesznek kénytelenek élni is, abban rövid pihenőidőben, amit nem a munkahelyeken töltenek majd. Persze, mindezt érdemi munkaegészségügyi alkalmassági vizsgálat nélkül. Felmondani, panaszkodni, munkahelyet váltani a törvények szerint nem tudnak, hisz az automatikusan hazatoloncolással jár majd.

– írja az ellenzéki képviselő.

Varga Zoltán és Dobrev Klára
Fotó: Facebook/Varga Zoltán

Varga szerint az embertelen munka-, és szálláskörülmények, a zsúfolt tömegszállás, a pihenés lehetőségének a hiánya, az alacsony munkabér, a teljes kiszolgáltatottság inkább rabszolgaságnak tekinthető, mint „vendégmunkás” státusznak. 

Kérdéses, hogy tudja majd kezelni a magyar, azon belül is a debreceni egészségügyi rendszer, a több tízezer, ilyen körülmények között élő, dolgozó munkás megjelenését, hisz ne feledjük, szeretett városomban az Orbán kormány, és Debrecen, Debrecen-ellenes polgármesterének közös felelőssége, hogy itt még az országos átlagnál is sikerült jobban tönkretenni az egészségügyi szolgáltatásokat. Ma, Debrecenben például szemorvosi szakrendelésre már időpontot sem kaphat a beteg. Jöjjön vissza januárban, hogy időpontot egyeztessünk az ingerült válasz, bármilyen érdeklődésre. De hasonló elutasítást kaphat a debreceni betegek java bármilyen más szakorvosi kivizsgálásra történő jelentkezés esetén is, mint, ahogy orvosdiagnosztikai vizsgálatokra szinte reménytelen észszerű határidőn belül időpontot szerezni. De a kórházi fertőzések hátborzongató listáján is a 7. a debreceni egészségügy, ami megdöbbentő.

Itt tartunk most, holott a NER-es munkaerő kölcsönzők még csak most édesgetik-toborozzák, jó pénzkereseti lehetőséggel kecsegtetve a gyanútlan, távol-keleti melósokat – írja Varga Zoltán.

Meglátása szerint tízezrek megjelenése az amúgy is haldokló, exitáló debreceni egészségügyben az ellátás teljes összeomlását jelentheti. Ez felér egy Debrecenre dobott atomcsapással! Egy olyan szörnyű, de nagyon is lehetséges jövőképpel, amit Orbán rendszere szán a cíviseknek a jövőnket mérgező akkumulátorgyárak árnyékában – véli a DK-s képviselő, hozzátéve, “ennek fog véget vetni a Dobrev Klára vezette szociáldemokrata fordulat, amely nem csak az akkugyárakat fogja bezárni, de az orbáni rendszer őrületének is véget vet egyszer és mindenkorra”.