Szeged, Iparkamara, Kamara, vállalkozói fórum, Navracsics Tibor

A déli térség fejlesztési lehetőségeiről szerveztek Szegeden vállalkozói fórumot

Helyi hírek

A Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara „Beszélgessünk térségünk fejlesztési lehetőségeiről!” címmel szervezett interaktív vállalkozói fórumot Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és helyettese, Latorcai Csaba államtitkár részvételével november 14-én Szegeden. – közölte a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara.

A találkozón a keleti-nyugati fejlesztési irányok észak-délire fordulása volt a fő téma, amit az indokol, hogy a déli térség leszakadóban van a fejlettebb régiókhoz képest. Ami például a vármegye GDP-termelő képességét illeti, tovább nyílik az olló országos átlaghoz képest; a beruházások és az ipari termelés aránya, egy főre vetítve, fele az országos átlagnak.

Ugyanakkor a vármegye adottságai kiválóak – hangsúlyozta Dr. Kőkuti Attila elnök -, hiszen vannak folyóink, termálvíz, napfény, erős élelmiszeripar, jó mezőgazdasági feltételek, hármas határ, egyetem, ELI, magas színvonalú oktatás, két várost összekötő tram-train stb.). Ám ahhoz, hogy ezek az adottságok kihasználhatók legyenek, komoly központi támogatásra lenne szükség. Csakhogy ez a térség eddig rendre kimaradt a nagy országos fejlesztési-beruházási hullámokból. Pedig, egy-két több ezermilliárd forintos árbevételű, több ezer főt foglalkoztató nemzetközi ipari nagyvállalat betelepülése komoly lendületet adna a térség fejlődésének. – És, nagyon hiányzik egy koherens, hosszú távú koncepció, amely a jövőt tervezve iránymutatást nyújtana a gazdasági élet szereplői számára is.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter elmondta, hogy az új területfejlesztési törvényt már be is nyújtották a Parlamentnek. A minisztérium dolgozik, különböző típusú próba fejlesztési terveket készítenek, ezek közül az egyik egy „Régió komplex fejlesztési terv”, amit már a délre fordulás jegyében készítenek, elsőként a Dél-Dunántúlra. A miniszter gyorsan megnyugtatott mindenkit, hogy a pécsi tapasztalatokat felhasználva, jövőre a Dél-Alföld következik. Addig is várják a javaslatokat. Latorcai Csaba a térség egyediségének, identitásának a megtalálására is buzdított.

Egy újabb kérdés kapcsán a miniszter az augusztusi palicsi közös szerb-magyar kormányülésre hivatkozott, ahol a szakpolitikai kérdések között foglalkoztak az infrastrukturális fejlesztések összehangolásával is, így például a Röszkei határátkelő helyzetével, vagy az M5-ös autópálya tehermentesítésével. Ez utóbbival kapcsolatban az a terv körvonalazódik, hogy Vajdaság, Bácska, Zenta vonalában készülne a szerb oldalon egy autópálya, ami nálunk valahol Mohácsnál szelné át a Dunát és csatlakozna az M5-ösnél jóval kisebb forgalmú M6-os autópályához. Ez a közlekedési infrastruktúra-fejlesztés szolgálná a dél-alföld nyugati részének bekapcsolódását is a gazdaság vérkeringésbe.

A fórum végén Latorcai Csaba mondott egy sejtelmes, de reményre okot adható megjegyzést: „Ha egy év múlva – vagy akár még hamarabb találkozunk -, már egy egészen más gazdasági környezetben fogunk beszélgetni”.