Algyő, Bóbita bölcsőde, épület, bölcsőde, gyerek, nevelés

Megtelik két Szeged melletti településen az idén megnyílt új bölcsőde

Helyi hírek Kultúra

Algyőn és Kübekházán ezen az őszön érik el a teljes gyemeklétszámot az új intézmények.

Algyőn Bóbita Bölcsőde névvel hatvan férőhelyes intézmény nyílt az idén, ami most őszre érte el a teljes létszámot. A mintegy 900 millió forintból létrehozott épületet a Pénzügyminisztériumtól kapott támogatásból, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban elnyert összegből és az algyői önkormányzat saját pénzéből építették fel és rendezték be.

Molnár Áron algyői polgármester szerint az új épületre azért volt szükség, mert a korábban is meglévő 36 férőhelyes intézményt már nem lehetett bővíteni, miközben egyre több kisgyermek él a nagyközségben. Algyőn 2013-ban 5088 fő élt, de jelenleg már 5600-an laknak ott. Tíz év alatt sok fiatal család költözött Algyőre, köztük egyeseknek már volt gyermekük, mások még csak tervezték a gyermekvállalást, amikor Algyőn családi ház építésébe kezdtek. Az óvodát is hamarosan bővíteni kell. Algyőn 2011-ben nyitották meg az újonnan épített, 16 tantermes iskolát.

Kübekházán van óvoda és iskola is, de a legkisebbeket eddig máshová kellett vinniük a szülőknek. Az új, 12 férőhelyes, Fióka-Lak Bölcsőde ( a szöveg alatti képen) október elejétől működik majd teljes létszámmal, most a gyerekek beszoktatása folyik. Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere a település Facebook-oldalán közölte, hogy a bölcsőde forintra pontos pályázati elszámolása megtörtént. A pályázaton elnyert 170 millió forint csak az épületre volt elég, ezért 20 milliós kiegészítő támogatást is kaptak, de még ez is kevés volt.

– A bölcsődei berendezésekhez, kertépítéshez és más, a pályázat által nem fedezett tételekhez nyújtott saját önkormányzati források összesítése még nem történhetett meg, mert a kisebb hiányosságokat még pótolják, de a kiadás több mint 10 millió Ft. Ez sokkal több lett volna, ha a falu lakói a munkájukkal nem segítették volna a fejlesztést, amiért köszönet illeti őket – jelentette ki a polgármester.

Az új intézmények megnyitásával mindkét településen új munkahelyek jöttek létre.

Fotók: Frank Yvette – Szegedi Nap és Kübekháza hírszolgálat Facebook-oldala.