Mégsem akadályozza a véradást a tigrisszúnyog, csak akkor, ha csípett

Helyi hírek

Az Országos Vérellátó Szolgálat szerint téves hír terjedt el.

Az RTL Klub híradójának riportja után terjedt el a hazai sajtóban, hogy a tigrisszúnyog jelenléte miatt nem adhatnak vért azok az emberek, akik Szegeden, valamint Budapest XVI. és XXII. kerületében élnek. Ez azonban nem így van.

“Önmagában a tigrisszúnyog jelenléte nem befolyásolja a véradást” – mondta az ATV Híradójának Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese.

A szakember szerint téves az a hír, hogy aki az említett területeken él, nem adhat vért, mivel Szegeden és a főváros egyes részein elszaporodtak az ázsiai tigrisszúnyogok. A kutatások szerint  az állat már évek óta jelen van hazánkban, és veszélyes, mert terjesztheti a nyugat-nílusi lázat okozó vírust.

A jelenlegi gyakorlat szerint kikérdezik a véradókat. Aki olyan területről érkezik, ahol a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szerint a betegség már előfordult, akkor neki feltesznek egy plusz kérdést: emlékszik-e arra, hogy az átlagostól eltérő méretű, nagy, csíkos testű szúnyog megcsípte az elmúlt 30 napban. A válasz alapján döntenek, azaz nem területeket, hanem csak a veszélyes szúnyog csípését elszenvedett embereket zárnak ki a véradásból.

Képünkön az ázsiai tigrisszúnyog látható.