Debrecenben köszöntötték a Koszovóból hazaérkezõ békefe

Pert indított a Magyar Honvédség ellen egy kirúgott debreceni katona

Helyi hírek

Névvel és arccal adott interjút a 24.hu-nak Bodó Géza, aki számos katonatársával vált a honvédségben nemrég lezajlott nagy tisztogatás áldozatává.

Bodó Géza nyolc évet húzott le szerződéses katonaként, de két évvel szerződése lejárta előtt elbocsátották. Az interjúban elmondta, Debrecenben, a Bocskai István lövészdandárban szolgált szakaszvezetőként, amikor márciusban az egyik éjszakai ügyeletük végén három társával együtt behívatták őket a parancsnokukhoz, majd közölték velük, hogy a honvédség nem kíván velünk tovább dolgozni és felbontják a szerződésünket.

A volt katona visszaemlékezése szerint felolvasták a Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter által aláírt határozatot, mely szerint Bodó Géza szakaszvezetőt rendelkezési állományba helyezik két hónapra. Az indoklásban egy idén januárban hozott kormányrendeletre (8/2023.) hivatkoztak, amely lehetővé tette a honvédségi jogállási törvénytől való eltérést az elbocsátásokat illetően, így a két hónap rendelkezési idő letelte után már bárkit ki lehet rúgni.

Leváltása után a honvédségtől is kirúgták Ruszin-Szendi Romulusz volt vezérkari főnököt

A két hónapos rendelkezési állomány leteltével egy újabb határozattal elbocsátották Bodó Gézáékat. Így például Bodó Gézának hiába volt még két év hátra a szerződéséből, végkielégítés és kompenzáció nélkül rakták az utcára, mindössze visszailleszkedési támogatást adtak neki, ami több mint nyolc év szolgálati idő után két havi távolléti díjának megfelelő összeget jelent.

Bodó Géza arra gyanakszik, hogy egy félrekezelt egészségügyi probléma is szerepet játszhatott kirúgásában. Mint elmondta, 2020 júliusában, egy iraki misszió közben éles fájdalmat és egy csomót érzett a vádlijában, de hónapokig nem kezelték megfelelően. Később derült ki, hogy trombózisa és kétoldali tüdőembóliája van, majd Bagdadban, az amerikai tábori kórházban látták el. Ott azt mondták neki, szerencséje van, hogy egyáltalán túlélte.

Kitálalt a Magyar Honvédségtől fiatalon leszerelt őrnagy: “a honvédelmi miniszter harci tudása a Call of Duty-val egyenlő”

A volt szakaszvezető fél évig betegszabadságon volt, majd leszerelés helyett visszahelyezték régi pozíciójába. Bodó Géza úgy véli, ha az egészségügyi állapota miatt mentenék fel, akkor életjáradékot vagy valamilyen kompenzációt kellett volna fizetniük, mivel katonai szolgálat alatt következett be az alkalmatlansága, amit egyébként csak orvosi vizsgálat állapíthat meg.

Az elbocsátott katona szolgálati panasszal élt az iraki kálváriája miatt, de azt lesöpörték, emellett elmondása szerint kártérítési pert indított a Magyar Honvédség ellen – olvasható a 24.hu-n megjelent interjúban.