Catl akkumulátorgyár Debrecen

Csökkentené debreceni gyárterületét a CATL

Helyi hírek

A kínai CATL debreceni gyárterületének csökkentését tervezi, az eredeti tervektől eltérően az akkumulátorgyár 13 százalékkal kisebb területet foglalna el –  írja a CGTN.com kínai állami hírportál.

Emlékeztetnek, a kínai vállalat projektje hónapok óta környezetvédelmi aggodalmat kelt a debreceni lakosok körében. A CATL most a kormányzat által február 13-án kiadott környezetvédelmi engedély módosítását kérte, mert azt tervezik, hogy csökkentik az eredeti engedélyben szereplő gyárterület nagyságát, ezáltal csökkentve az akkumulátorgyártás szennyezési körét. A módosítási kérelemről 60 napon belül dönt a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal.

A kérelem szerint a CATL a földhasználat optimalizálásával a projekt alapterületét 277 ezer négyzetméterről 240 ezerre kívánja csökkenteni, miközben a gyár területe közel 13 százalékkal kisebb lesz az eredeti tervben szereplőnél.

Súlyos baleset történt a debreceni CATL akkumulátorgyár építkezésén

A cikk kitér arra is, hogy a debreceni lakosok erős ellenzése miatt idén februárban a projekt “nagyon szigorú feltételek mellett” kapott környezetvédelmi engedélyt, de azt is érdemesnek tartották megjegyezni, hogy

a World Wide Fund for Nature (WWF) és a Greenpeace két globális zöld szervezet korábban nyilvánosan támogatta a projektet, mondván, az országok profitálhatnak a beruházásokból, amíg nem károsítják a környezetet.

Eközben a debreceni bíróság ismét arról fog dönteni, hogy környezetvédelmi okokból leállítja-e a debreceni kínai akkumulátorgyár építését.