Debrecen, akkumulátorgyártás, Momentum – kontra, rekontra, szubkontra

Gazdaság Helyi hírek Ország

Szerdán 10 órától sajtótájékoztatót tartottak a Momentum debreceni önkormányzati képviselői a debreceni polgármesteri hivatal ideiglenes épülete előtt. A város vezetése közleményben reagált az akkumulátorgyártással kapcsolatos eseményre.

Mint arról már sokan értesültek, hétfő reggel a Momentum és a TizenX blokád alá vette a polgármesteri hivatal épületét. A blokád célja az volt, hogy Papp László polgármester aláírja az itt látható nyilatkozatot, mely arról szól, hogy Debrecenben ne épülhessen olyan akkumulátorgyártással foglalkozó üzem, amiről nem döntöttek a debreceniek népszavazás keretein belül – írta közleményében Szabó Bence.

“A blokádot kedd reggel is folytattuk, de azzal szembesültünk, hogy polgármester úr személyes testőrségként használva a közterület-felügyeletet, gyáva módon beosont a hivatalba. A nap folyamán a Mikepércsi Anyák segítségével – nyitóképünkön – sikerült egyszer feltartóztatnunk, de teljes mértékben elzárkózott attól, hogy meghallgassa a debreceniek véleményét.

Minden debreceni polgár nevében figyelmeztették a Fidesz-KDNP helyi polgármesterét: a városban épülő akkumulátorgyárak veszélyeztetik a debreceniek életét, ezért azonnal le kell állítani az építkezést! Amit a polgármesteren kívül minden debreceni tud, azt pár hete a Fővárosi Ítélőtábla döntése is bizonyította: az állampárti kormány magasról tett a környezetvédelmi előírásokra, nekik nem számít a város érdeke és az itt élők ellátásbiztonsága. Olyannyira nem, hogy azt még csak nem is vizsgálták eljárásuk során.”

– Debrecen város vezetése 1998 óta programok és stratégiák mentén, a debreceni polgárok érdekében fejleszti a várost és annak gazdaságát. Az elmúlt 25 évben a debreceniek bizalmából a városvezetés, szemben az ellenzékkel, azon dolgozik, hogy Debrecenbe a jövő iparágai települjenek, minden szigorú környezetvédelmi szabály betartása mellett, biztosítva a debreceniek számára a stabil és jól jövedelmező munkahelyeket, ezáltal az anyagi biztonságot, a fiatalok számára pedig a biztos jövőképet – reagált a sajtótájékoztatóra a debreceni Fidesz-KDNP frakció

Szerintük a Momentum igazi politikai szélkakas módjára viselkedik. “Mándi László 2022-ben még Facebook posztban aggódott az akkumulátorszektorhoz tartozó kínai Semcorp beruházás – általa vélelmezett – leállítása miatt, a beruházás fontosságát támogatva. Most, amikor a Momentum finanszírozói úgy kérik, akkor pedig teátrálisan elterül a polgármesteri hivatal bejáratánál, jelezve, hogy a városban zajló ipari beruházásokat meg kíván akadályozni. Teszi ezt úgy pártársával Szabó Bencével, hogy önkormányzati képviselőként felesküdtek a Debreceniek szolgálatára, most mégis a polgárok ügyintézését, a polgármesteri hivatal működését akadályozzák erőszakos módon fellépve a város polgáraival és a hivatal munkatársaival szemben.”

Feljelentette a debreceni önkormányzat a blokáddal tiltakozó Momentumot

– A Momentum képviselői erőszakos cselekedetükkel alkalmatlanná és méltatlanná váltak Debrecen polgárainak képviseletére! Felszólítjuk a Momentumot, hogy erőszakos képviselői kérjenek bocsánatot a debreceni polgároktól és távozzanak a közéletből! – írták.

“A Momentum mai hatásvadász sajtótájékoztatójával valótlan képet fest a debreceni ipari beruházásokról. Egyetlen ipari üzem sem lesz Debrecenben környezetszennyező. Mind a városvezetés, mind pedig a hatóságok biztosítani tudják, hogy az idetelepült üzemek a vonatkozó szabályok betartása mellett működjenek és semmilyen hátrányt ne jelentsenek az itt élők számára. A kormányzati és városi támogatással létrejövő monitoring rendszer, a hatóságok szigorú kontrollja biztosítani tudja ennek a megvalósulását.”

– A Momentum ugyan népszavazást követel az ügyben, de ne felejtsük el azt sem, hogy a 2022 novemberében a Helyi Választási Iroda által jóváhagyott, az akkumulátor gyártást érintő népszavazási kérdésben a Momentum egyetlen egy darab aláírást sem gyűjtött, bár erre minden lehetősége meg lett volna – hangsúlyozza a Fidesz-KDNP frakció.