Szeged, Gólyagyűrűzés, gólya, Magyar Madártani Egyesület, Vadkerti tér

Fehér gólyákat gyűrűztek a szegedi Vadkerti téren

Helyi hírek Ország

Minden év júniusának közepén, az Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai felkeresik a fehér gólyák fészkeit, hogy meggyűrűzzék a fiókákat.

A “Fehér gólyák látványgyűrűzése – 2023” akció pontosan két hete kezdődött el a szomszéd vármegyében, Bugac környékén. Nagyon sok helyen ez már megtörtént, de ma, a szegedivel egy időben a Tapolcai-medencében ügyeskedtek a madárvédők. A most ismert program szerint július 4-én, a Balaton-felvidéken fejeződik be az akció.

Az utóbbi hónapokban itthon és külföldön, egyes vadon élő madárfajokban kimutatott madárinfluenza vírus fertőzés miatt – ami ugyan a fehér gólyát eddig nem érintette -, a gyűrűzést sokkal körültekintőbben végzik a szakemberek. Bár az esetleges fertőzés nagyon kis eséllyel adódik tovább más madárra, különösen emberre, a madárgyűrűzők mindent megtettek és megtesznek, hogy ezt a veszélyt tovább csökkentsék.

A látogatók a egyes helyszíneken ezért találkozhatnak védőmaszkos, gumikesztyűs esetleg védőruhás, mintavételt is végző szakemberekkel. Mint Lovászi Pétertől megtudtuk, erre Szegeden nem volt szükség, mert nem fészekről fészekre mentek, mint a “gólya roadhow-n”. További óvintézkedés, hogy a gyűrűzők ugyan lehozzák a fiókákat megmutatni, de a simogatás sehol sem megengedett, így Szegeden sem volt az.

Fotók: Frank Yvette