Golflabda méretű jéggel csapott le a vihar – narancs riasztás Hajdú-Biharra

Helyi hírek

A meteorológia által előrejelzett zivatarlánc valamivel péntek délután öt óra után érte el az Alpokalját, illetve az Északi-középhegységet, a nyugati vármegyék közül Zalában okozza a legtöbb gondot a vihar – közölte a katasztrófavédelem az MTI-vel.

A vihar miatti első bejelentések fél hat körül futottak be a katasztrófavédelmi ügyeletekre Pápa, Lovászi, illetve Bátonyterenye térségéből – írták.

Az Időkép radarján egy markáns zivatarlánc látható, amely este nyolc körül érte el a Tisza vonalát, és lassan halad kelet felé (felső kép). A meteorológiai szolgálat az ország nagy részére – Hajdú-Bihar megyére is – másodfokú (narancssárga) riasztást adott ki a zivatarveszély miatt.

Zalából két óra leforgása alatt több mint három tucat bejelentés érkezett. A hívások a legtöbb esetben leszakadt faágakról, kidőlt fákról szóltak, volt, amikor megbontott tető miatt kérték a tűzoltók segítségét.

Az Időkép olvasója golflabda méretű jeget fotózott a Mátrában:

Főleg Nagykanizsán okozott károkat az erős szél, több helyről érkezett bejelentés kidőlt fák miatt, így például a Nagykanizsa és Cserfőhegy közötti úton több fa borult az útra, akadályozva a forgalmat.

Somogy vármegyében Balatonszemesnél a vasúti felsővezetékre zuhant leszakadt faág, Fonyódon egy megdőlt fa a villanyvezetéket is veszélyezteti.

Veszprém vármegyében Pápán a strandon szakadt le egy nagy faág, Pétfürdőn a gyalogosokat veszélyeztette egy széthasadt fa.
Borsod-Abaúj-Zemplénben Múcsonyban és Szuhogyon is kidőlt fa miatt hívták a tűzoltókat, utóbbi helyen az erős szél levitte a focipálya öltözőjének tetejét.