kínai kiállítás

Kína jegyében zajlanak a programok Szegeden a Múzeumok Éjszakáján

Helyi hírek Kultúra Ország Party Zone

Oroszlántáncos felvonulással, kínai divatbemutatóval és szecsuáni arcváltó tánccal is készülnek a Múzeumok Éjszakájára Szegeden, ahol a Móra Ferenc Múzeumban szombaton este megnyitják az ókori Kínát bemutató kiállítás második részét.

Szatmári Csilla, az intézmény közművelődési osztályának vezetője a programokat bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, szombaton nyitja meg kapuit a Móra-múzeum és több kínai közgyűjtemény együttműködésével létrehozott Az ókori Kína kincsei – a Jáde Császárok kora című kiállítás, melyen egy Han-dinasztia korából származó, a temetkezés során használt, a teljes testet fedő jádepáncél is látható.

Az új tárlaton – valamint a múzeum állandó kiállításain – óránként indulnak vezetések, csakúgy mint a Vármúzeumban, ahol az interaktív várostörténeti gyűjteményt és a kőtárat mutatják be az érdeklődőknek a közgyűjtemény munkatársai. A Fekete házban a Hetedhét Hungarikon című kiállításon magyar és külföldi hírességek képzőművészek által újragondolt tárgyai között kalauzolják végig a látogatókat, akinek az archív fotókból összeállított Másodkézből című tárlat anyagát is bemutatják.

A kínai Han-dinasztia koráról nyílik kiállítás a szegedi Móra-múzeumban

Napnyugta előtt a Dugonics térről kínai oroszlántáncosok vezetésével a múzeumhoz lampionos felvonulás indul, ehhez kínai viseletben bárki csatlakozhat. A Móra-múzeum előtti színpadon is Kínához kapcsolódó programokkal – kung-fu és kalligráfia bemutatóval, tradicionális tánccal, zenével és a szegedi Konfuciusz Intézet tanárai által tartott divatbemutatóval – készülnek.

Igazi különlegességet is láthatnak majd az érdeklődők: a szecsuáni arcváltó tánc a hagyományos kínai operák világát hozza el Szegedre. Ezekben az darabokban a színészek élénk színekkel kifestett álarcokban játszanak a színpadon, amiket drámai zenei aláfestés kíséretében, legyező használatával hirtelen váltogatnak.

A szegedi Agórában is rendez Múzeumok Éjszakáját a Neumann Társaság

A Somogyi-könyvtár szombaton este kedvezményes beiratkozási akcióval, zenés műsorral, alkalmi bemutatókkal, kézműveskedéssel, valamint játékos gyermek­programmal várja látogatóit három helyszínen is: a Dóm téri központban, a Stefánia Fiókkönyvtár-klubban és az Agóra Gyermekkuckóban. A könyvtár főépületébe látogatók ezen az estén olyan izgalmas helyekre, gyűjteményekbe is betekintést nyerhetnek, ahova egy átlagos hétköznapon nem lenne lehetőségük.

Megnyitja kapuit a 1894-ben épült, Pfaff Ferenc által tervezett MÁV-palota is, ahol sok más érdekesség mellett interaktív vezetésen mutatják be a Vasúttörténeti Alapítvány gyűjteményét. A Nagyállomáson, az Indóház téren pedig a vasúti üzemirányítás titkait ismerhetik meg a látogatók.

Múzeumok éjszakája – Szegeden, Domaszéken, Mártélyon és Szentesen is hív a vasút, vár a MÁV

A Szegedi Dóm Látogatóközpont munkatársai éjszakai idegenvezetésen mutatják be a Fogadalmi templom szakrális tereit és a Dömötör-tornyot, a székesegyház tornyából pedig látható a város éjszakai panorámája is.

Idén a Belvárosi Mozi is csatlakozik a programsorozathoz, a filmszínházban az Éjszaka a múzeumban vígjátéksorozat legendás első részét vetítik ezen az estén.

Nyitókép: Frank Yvette