Bács Zoltán és Csányi Sándor

A labdarúgás szolgálatába állítják a Debreceni Egyetemet

Egyetem

A sporttudományi képzési és kutatási tevékenység erősítése érdekében kötött együttműködési megállapodást a Debreceni Egyetem és a Magyar Labdarúgó Szövetség kedden Budapesten, ahol bemutatták a DE kiadásában megjelent, a világ labdarúgásának történetéről szóló új könyvsorozatot. Az eseményen elhangzott: az adatokat, eredményeket, történeteket, portrékat tartalmazó tudományos igényű kiadvány világszinten is egyedülálló és monumentális vállalkozás volt a szerzők részéről.
Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja a fővárosban rendezett könyvbemutatón hangsúlyozta: évek óta készül a DE az újabb együttműködés aláírására a szövetséggel, így tovább bővülhetnek a sport témájú képzési és kutatási lehetőségek az intézményen belül.

Az egyetemi vezető megjegyezte, hogy a közös munka eddigi tevékenységeit a keretmegállapodásban újakkal egészítették ki, például az egyetem sportszakos hallgatói számára elérhető tantárgyak közé beépítik a szövetség által javasolt tartalmakat.

Nagy eredmény, hogy olyan komplex sportstratégiával büszkélkedhet a Debreceni Egyetem, amelyben a tudomány és a gyakorlati sporttevékenység is erősen jelen van. Annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló multidiszciplináris tudásbázist a magyar labdarúgás, az utánpótlásnevelés szolgálatába állítsuk, megállapodást kötöttünk a Magyar Labdarúgó Szövetséggel. Ennek köszönhetően még korszerűbb tudásra tehetnek szert a Debreceni Egyetem hallgatói a sporttudományban. A DEAC révén kivételes gyakorlóterepet is kínálunk nekik ahhoz, hogy a diploma megszerzése után felkészültebben kezdhessék meg a szakmai munkát a sport bármely területén

– hangsúlyozta a kancellár.

Az együttműködési megállapodás kapcsán Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke felidézte, hogy több éve kezdődött az egyetem és az MLSZ közös munkája, amiben fontos szerepe van a Debreceni Egyetem példamutató sporttudományi tevékenységének.

Számos sporttudományi kutatást végzett az intézmény az elmúlt években, amely később a mindennapokban is hasznosult. A mostani megállapodás nyomán szeretnénk a korábbi – játékvezetői képzésre vonatkozó – szakmai munkát kiszélesíteni, a magyar labdarúgást szolgáló képzési és tudományos eredményeket elérni

– idézi a hirek.unideb.hu az MLSZ elnökét.

A megállapodást Bács Zoltán kancellár, Balogh László, a DE Sporttudományi Intézet igazgatója, Csányi Sándor, az MLSZ elnöke és Vági Márton, az MLSZ főtitkára írta alá.