Mikortól és meddig használjunk etetőszéket?

Ország

Egy család életében nagyon jelentős esemény, amikor a baba már etetőszékben ehet, hiszen így akár a családtagokkal együtt az asztalhoz ültethető. Hogy ez az időpont mikor jön el, az sok tényező együttes hatásától függ.

Mikor ültetjük a babát etetőszékbe?

Mindenképpen akkortól amikor már képes felülni egymaga. Ez nem akkor van amikor hasizomból fel akarja húzni magát, vagy valamibe kapaszkodva felhúzza magát. A felülés az, amikor megtámasztás nélkül képes ülni pár percig, és nem dől előre, ekkor már elég erősek a hátizmai ahhoz, hogy a székében is ülni tudjon. Léteznek olyan etetőszékek, amelyek kagyló formájúak, így teljesen alátámasztják a baba hátát és fejét, ezt a fajta etetőszéket már 4-5 hónapos kortól használhatjuk. Vannak érdeklődő babák akik élvezik azt, ha nézelődhetnek, mert fentről jobban, másként látják a dolgokat, ezért néha csak úgy is bele lehet ültetni.

Eleinte, amikor még csak kóstolgat a baba, addig jó ha előtte van a tálca és úgy eszik, később azonban már az asztalhoz is tolható, így ő is a többiekkel ehet, vagy tanul egyedül enni. Aztán 8-9 hónaposan már egyedül is tud enni olyan dolgokat amiket meg tud fogni. Gyümölcsöt, kenyérkockákat, húst felszelve stb., ez pedig ösztönözni fogja az önállóságra. Ha szerencsénk van, akkor 1 évesen már az étkezések nagy része önállóan telhet, persze nem fog még tökéletesen enni kanállal de nagy élmény számára, hogy egyedül is tud enni.

Honnan tudjuk, hogy nem akar már az etetőszékben lenni?

Egy idő után persze elérkezik az az idő amikor már nem akarja, hogy az etetőszékben kelljen ennie, ekkor azonban már érthető jeleit adja, hogy kinőtte azt a variációt. Ha beletesszük nyafog, feszeng, sír, ki akar mászni a székből. Ekkor már ki kell venni a kicsit és vagy az asztalhoz kell ültetni vagy saját kis asztalt és széket kell beszerezni neki, ott önállóan ehet. Ez abban az időszakban a legmegfelelőbb, amikor már tud egyedül enni.

Vannak időszakok, olyan 1-1,5 éves korban amikor a kicsi nem tud megülni egy helyben, mert mindig úton van. Éppen csak megtanult járni, de inkább csak állva eszik vagy nem eszik, ezért nem szabad erőltetni, hogy mindenáron üljön, ideiglenesen állva is megfelelő az evés.

Amennyiben etetőszékre van szükség, akkor a Fullbaby Webáruházban kényelmes etetőszékek Caretero gyártótól beszerezhetőek, amelyek nemcsak praktikusak, de még biztonságosak is.

Összegezve

Az etetőszék nagyon fontos része a baba életének, hiszen megtanul benne egyedül enni, és a kicsi jobban be tud kapcsolódni a család életébe ha az asztal mellé ültetjük a családtagokhoz. (x)