Szeged, Szeged Napja, díszközgyűlés, városháza, Botka László, díszpolgár, ünnepség

Ünnepi közgyűlésen vette át Vécsei László a Szeged díszpolgára címet

Helyi hírek Kultúra

Díszközgyűlésen köszöntötte pénteken délután a városháza előtt új díszpolgárát, Vécsei Lászlót Szeged, és tisztelgett a többi díjazott előtt.

Az eseményen Botka László polgármester mondott ünnepi beszédet. „Mi, szegediek a szabadságunk visszanyeréséhez kötjük városunk napját. Mert Szeged legfőbb értéke, egyben sikerének záloga is a szabadság. Önállóságunknak és függetlenségünknek köszönhetően válhatott otthonunk az Alföld gazdasági, kulturális és tudományos központjává. Minden további fontos értékünk ebből a szabadságból fakad a mai napig” – mondta beszéde elején.

Külön és alaposan méltatta Vécsei Lászlót, a város új díszpolgárát, de kitért minden kitüntetettre. Mint ismert, Szeged közgyűlése még februárban zárt ülésen döntött arról, kik kapják idén a város elismeréseit Szeged napján a díszközgyűlésen.

Vécsei László Széchenyi-díjas magyar orvos, neurológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja lett Szeged díszpolgára. A fejfájás és a sclerosis multiplex kutatója, a Szegedi Tudományegyetem Doktori Tanácsának az elnöke.

Pro Urbe díjat Mózes Ervin Szeged korábbi címzetes főjegyzője és Nagy Bandó András humorista kapott. Szegedért Emlékéremmel Karsai Krisztina, az SZTE ÁJTK intézetvezető egyetemi tanára, tiszteletbeli konzul, Erdélyi Eszter, a Szegedi Deák Ferenc Gimnázium tanára, valamint Szilasi László író, irodalomtörténész munkáját ismerte el idén az ünnepi közgyűlés.

https://www.youtube.com/watch?v=qKR45TnKTk8&t=1802s

A polgármester ünnepi beszédét teljes terjedelemben közli a város önkormányzati portálja, a szeged.hu oldal, de akár az egész díszközgyűlést visszanézheti a Szeged Televízió videóján.

Fotók: Frank Yvette