CATL épül Debrecennél

Csuda dolgokat tudhatunk meg a debreceni akkumulátorgyárról egy új honlap segítségével

Helyi hírek

Az akkumulátorgyártással kapcsolatos kérdéseket és válaszokat gyűjtötte össze egy könnyen elérhető és egyszerűen kezelhető új honlapon az EDC Debrecen. A lakosság tájékoztatását elmulasztó önkormányzat most ezzel igyekszik rendet tenni a fejekben.

A csütörtökön élesített honlapon az épülő gyár és a CATL bemutatása, valamint az akkumulátorgyártás szükségességének demonstrálása mellett összeszedték a debrecenieket és a mikepércsieket leginkább foglalkoztató kérdéseket is, lássunk néhányat:

Mikor indul be a termelés a gyárban?

Várhatóan 2024-ben fogják összeszerelni a gyártósorokat, majd az üzembehelyezés után megindul a próbagyártás. A sorozatgyártás pedig 2025-ben indulhat el.

Hová kerülnek az elkészített akkumulátorok Debrecenből?

A CATL partnerei között van például a BMW, a Honda, a Hyundai, a Mercedes, a Tesla, a Toyota, a Volkswagen és a Volvo is, így viszonylag sok gyártóhoz és számos országba el fognak jutni a Debrecenben készült termékek.

A gyártáshoz használt vegyi anyagokat, valamint a kész termékeket a városon keresztül fogják szállítani?

Nem. Egyrészt korlátozva van a teherszállítás a városban, másrészt a Déli Gazdasági Övezet, ahol a CATL gyára is épül, az M35-ös autópálya mellett található, így a felhasznált alapanyagok és késztermékek szállítmányozása is elkerüli a várost.

Mekkora lesz a gyár napi vízigénye?

A CATL gyár átlagos napi vízigénye 3378 köbméter, míg maximális vízigénye 6232 köbméterben van megállapítva az I. ütemben. A vízigény túlnyomó része a hűtőtornyok üzemeltetéséhez szükséges és a technológiai folyamatokban kerül felhasználásra, kisebb része szociális vízigényként jelentkezik. Mind a város, mind a vállalat elkötelezett abban, hogy a hűtési és technológiai vízigény szürkevízzel legyen kielégítve, megóvva így a város ivóvízkészleteit.

Mi lesz a gyártás során felhasznált vízzel?

A felhasznált vízmennyiség közel 85 százaléka párolgási veszteségként a légkörbe távozik, mivel annak zöme hűtővízként, nem pedig a gyártás során kerül felhasználásra. A gyártás során keletkező szennyvizek először a gyár saját szennyvíztározójába kerülnek, majd a gyár telephelyén belüli előtisztítást és minőségellenőrzést követően a hatályos jogszabályok, előírások és a szolgáltató által meghatározott befogadói nyilatkozat alapján a debreceni szennyvíztisztító telepre kerülnek elvezetésre.

Ha megnő a gyár vízigénye, veszélyeztetheti a lakossági ellátást?

Nem. Egyrészt a gyár napi vízigénye maximalizálva van, másrészt jogszabály rögzíti, hogy mindig és minden körülmények között a lakosság ellátásbiztonsága élvez prioritást. Ekképpen egy gazdasági szereplő tevékenysége sem veszélyeztetheti a lakosság vízellátását.

A gyár vízigénye veszélyezteti Mikepércs vízkészleteit?

Nem, ugyanis Mikepércs saját mélyfúrású kutakkal rendelkezik, ezek semmilyen kapcsolatban nem állnak a debreceni vízhálózattal, így az ipari park vízellátásával sem.

A CIVAQUA-programra azért van szükség, hogy a gyár vízigényét kiszolgálja?

A CIVAQUA-program egy 40 évvel ezelőtt kitalált Hajdú-Bihar vármegyei vízügyi fejlesztés továbbgondolása, amely a Nagyerdő és az Erdőspuszták zöldebbé tételét szolgálja. Az 1976-os terveket a 2000-es években porolták le, és dolgozták ki részletesen a CIVAQUA mai változatát. Kizárólag vízgazdálkodási, természetvédelmi, illetve utóbbihoz kapcsolódóan szociális és jóléti célokat szolgál. A Déli Gazdasági Övezet vizes infrastruktúra-fejlesztése a CIVAQUA-programtól teljesen független.

Igaz az, hogy a város vízfogyasztása a gyáréval kiegészülve elsivatagosodáshoz fog vezetni?

Nem, ugyanis Debrecen vízkészletei még hosszú évtizedekig képesek kiszolgálni a helyi igényeket. A vízkészletek csökkenése nélkül elérhető kapacitás, azaz az utánpótlódás 105 ezer köbméter naponta, miközben a város átlagos napi vízfelhasználása jelenleg 40 ezer köbméter. A fenntartható vízgazdálkodáshoz a folyamatos monitoringozás és modellezés, valamint az aktív vízbázisvédelem a továbbiakban is szükséges. A szürkevíz felhasználása csökkenti a vízkészletek igénybevételét.

Az akkumulátorgyárral kapcsolatban a honlapon csak pozitív információk szerepelnek, a sajtószemle rovatban egyetlen kritikus cikket sem találunk, kizárólag a lakájmédia (Dehír, Haon stb.) írásaival igyekeznek hitelesíteni a tartalmat.