Fúrt kutak engedélyeztetése

Könnyíthetnek a kutak szabályozásának módjain

Ország

Újabb változtatásokat és egyszerűsítéseket kezdeményez a kutak szabályozásában az Agrárminisztérium (AM) – közölte közösségi oldalán Nagy István miniszter.

Nagy István arra hívta fel a figyelmet, hogy az agrártárca elkötelezett a felelős vízgazdálkodás és az öntözéses gazdálkodás kiszélesítése mellett. Ennek érdekében korábban módosult a vízgazdálkodásról szóló törvény is. Az új előírások megkönnyítették a mezőgazdasági öntözési célú kutak nyilvántartásba vételét és a vízjogi engedélyezési eljárást is.

“De itt még nem állhatunk meg, ezért további újításokat és könnyítéseket kezdeményezünk” – tette hozzá. A miniszter közölte: az adminisztratív költségek visszaszorítása érdekében kezdeményezik a kutak vízmérő-órával történő felszerelési kötelezettségének eltörlését. Ezzel az 50 méternél nem mélyebb és védett vízbázissal nem érintett területeken minden költség nélkül, egy egyszerű bejelentéssel legalizálhatóak lesznek a kutak. Így továbbra is díjmentesen lehet üzemeltetni a korábban létesített és bejelentési kötelezettségnek megfelelő kutakat. A szabályozás célja az, hogy megoldódjon az az évek óta súlyosbodó probléma, amelyet az engedély nélkül kialakított kutak jelentenek a mezőgazdaságnak. “Most erre kínálunk újabb megoldásokat” – emelte ki a miniszter.

Aki szeretné bejelenteni kútját, annak fel kell keresnie egy szakembert (vízkútfúró vagy vízmérnök), aki kiállít egy tervdokumentációt a kúthoz. Ezt a dokumentációt kell az illetékes hatóságnak (jegyző vagy katasztrófavédelmi igazgatóság) benyújtani. Magánszemély esetén ezt meg lehet tenni papíralapon és elektronikusan is (ügyfélkapu, e-papír), jogi személy esetén kizárólag elektronikusan. A hatóság a dokumentáció benyújtása után adja ki a határozatot a kútról. A dokumentáció tartalmát rendelet szabályozza (41/2017. (XII. 29.) BM rendelet), így az mindig fix mennyiségű adminisztrációval jár.

Fontos tudnivaló, hogy minden esetben fennmaradási engedélyt kell kérni, ha a kút engedély nélkül, vagy attól eltérően létesült. A kúthoz szükséges dokumentáció elkészítésének a díját a vállalkozó határozza meg, nagy a szórás az áraknál, jelenleg a piacon jelenleg átlagosan 50-200 ezer forint között mozog egy kút dokumentálása.

A jegyzői hatáskörbe eső ásott és vert kutak esetében viszont nem kell a szakember által kiállított tervdokumentáció, így ezeknek a kutaknak az engedélyeztetése díjmentes.