Mikepércsi tüntetés az akkumulátorgyár ellen

A Mikepércsi Anyukák nem adják fel, újabb tüntetés lesz Debrecenben az akkumulátorgyár ellen

Helyi hírek

Március 15-én Mikepércs főterére szerveztek újabb tüntetést a település és Debrecen határában épülő CATL-akkumulátorgyár ellen.

A demonstrációt ismét a Mikepércsi Anyák szervezték, közülük többen is felszólaltak. Tímár Zoltán polgármester ezúttal nem volt jelen, mert műtét után lábadozik otthonában. Beszéde helyett így a mikepércsi újságban megjelent cikkét olvasták fel.

Gyöngy-Tóth Enikő, az első nagyobb demonstráció főszervezője elmondta, hálás azoknak, akik továbbra is küzdenek és szolidaritást vállalnak velük. Közölte, az elmúlt, csendesebb időszakban sem tűntek el, hanem ez idő alatt szakemberekkel, jogászokkal folytattak megbeszéléseket.

Gyöngy-Tóth Enikő szerint az alábbi eredményeket tudják felmutatni:

Megalapították a Mikepércsi Anyukák a Környezetért egyesületet, hogy szervezetként (a jövőben is) könnyebben tudjanak részt venni a hatósági eljárásokban.

Találkoztak és találkozni fognak más, akkumulátorgyártásban érintett települések képviselőivel, hogy tanuljanak egymástól, és tapasztalatokat cserélhessenek. Országos összefogást szeretnének.

Felszólaltak az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának ülésén a többi érintett településsel együtt. Elmondhatták aggályaikat a nemzetgazdaságot egy iparágra alapozó elképzeléssel kapcsolatban.

Részt vettek tüntetéseken Debrecenben és Nyíregyházán, mert ahogyan őket is támogatják más települések, úgy ők is kiállnak mellettük.

Népszavazási kérdéseket dolgoztak ki és adtak be. Ezek elbírálása jelenleg folyamatban van.

Gyöngy-Tóth Enikő közölte, minden erejükkel támogatják az eseményen szintén felszólaló Horváth Nándor Lászlót, aki a bíróságon támadta meg a katasztrófavédelem döntését, amely zöld utat adott az akkumulátorgyár építésének. Hozzátette még, március végén Mikepércsen lesz egy fórum, ahol neves szakemberek mondják el véleményüket a gyárral és az iparággal kapcsolatban.

A mikepércsi tüntetés végén bejelentették: március 18-án Debrecenben, a Kossuth szobornál újabb demonstrációra várják az akkumulátorgyár-ellenes tiltakozókat.