Bankkártya visszaélés

Három férfi budapesti ATM-ből pénzt felvevő külföldi turistákat vert át

Rendőrség

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség vádat emelt két férfival szemben, akik tavaly ősszel, egy belvárosi ATM-nél elhitették egy pénzt felvevő külföldi turistával, hogy nem működik a készülék, majd abból a sértett pár másodperc elteltével kiadott pénzét ellopták. A Fővárosi Főügyészség felhívja a figyelmet a környéken elhelyezett pénzkiadó automatáknál elkövetett trükkös lopások elszaporodottságára.

A vádirat szerint a vádlottak – egy 28 és egy 24 éves férfi – 2022. október 28-án, este, a VII. kerületben, a Kazinczy utcában lévő egyik bankautomatánál kifigyeltek egy külföldi férfit, aki az automatából pénzt akart levenni. A művelet közben odaléptek a sértetthez, akinek a fiatalabb vádlott elterelte a figyelmét, miközben 200.000 forint készpénz felvételét indította el. Ezután a vádlott elhitette a sértettel, hogy a pénzkiadó automata nem működik, ezért a férfi a bankkártyája kiadása után ott is hagyta a készüléket.

Ekkor az idősebbik vádlott – aki eddig figyelemmel kísérte társa cselekményét – odalépett az automatához, és ismerve, illetve kihasználva annak késleltetett pénzkiadási mechanizmusát, a sértett bankkártyájával kezdeményezett tranzakció révén, pár másodperc elteltével kiadott 200.000 forint készpénzt elvette, majd társával együtt távozott a helyszínről.

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség a két férfit lopás vétségével vádolja, és az idősebbik elkövetővel, mint különös visszaesővel szemben végrehajtandó börtönbüntetést, valamint pénzbüntetést és vagyonelkobzást indítványoz, fiatalabb, büntetlen előéletű társával szemben pedig közérdekű munka büntetésre, valamint vagyonelkobzásra tett indítványt a vádiratban.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a közelmúltban adott hírt egy a fenti váddal azonos módszerrel elkövetett lopásról, amit az elkövetők szintén a VII. kerületben, ugyanannál a típusú pénzkiadó automatánál követtek el. Az erről szóló rendőrségi hír, videóval, itt megtekinthető.

A Fővárosi Főügyészség felhívja a figyelmet arra, hogy a vádban is szereplő elkövetési helyen és annak környékén elhelyezett bankautomatáknál, a készpénzt felvevő külföldiek sérelmére, a leírt módszerrel elkövetett lopások elszaporodtak. Az elkövetők megfigyelhetően az itt működő pénzkiadó automatáknak a késleltetett pénzkiadási mechanizmusát használják ki a trükkös lopásoknál.

A videón az látható, ahogy a sértett az automatához lép, majd az egyik elkövető odamegy hozzá, megszólítja és eltereli a figyelmét, a sértett távozása után pedig a másik vádlott elveszi az automatából a pénzt.