Az egyik legundorítóbb módszerrel loptak el másfél mázsa pontyot egy hortobágyi tóból

Rendőrség

A Balmazújvárosi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya lopás vétség és orvhalászat vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást három kunmadarasi lakossal szemben. A nyomozás adatai szerint a gyanúsítottak 2022. november 27-én este egy hortobágyi tóból elloptak közel másfél mázsa halat. Míg egyikük a sofőr szerepét töltötte be, a másik két férfi tiltott módszerrel, úgynevezett gereblyézéssel kifogta a pontyokat, amiket zsákba raktak.

Úton hazafelé a rendőrök igazoltatták őket, majd az autó átvizsgálásakor megtalálták az ellopott halakat. A három férfit gyanúsítottként kihallgatták, amely során beismerő vallomást tettek.

A rendőrök a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték és a keletkezett iratokat megküldték az illetékes ügyészségnek.

De mi is az a gereblyézés?

A gereblyézés 2004 májusától bűncselekménynek minősül, és tiltott halászattal elkövetett állatkínzás vétségéért akár 2 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

A gereblyézés hármashorgokkal vagy száruknál összeerősített, nagyobb méretű horgokkal történik, ezeket húzzák, rángatják az orvhorgászok a vízfenék felett. A horgok beleakadnak a hal testébe és így húzzák ki brutálisan a partra vagy csónakba. Főleg fehér és pettyes busára szoktak így orvhorgászni, és a horgokhoz még egy nagyobb ólmot is erősítenek, hogy minél mélyebbre ússzon.

Az ellenőrzésre jogosult személy a horgászfelszerelést az orvhorgásztól minden esetben elveheti, és tárgyi bizonyítéknak az eljárás során felhasználhatják.

Fotó: rendőrség