Természettudományi Múzeum Debrecen

Egyelőre nem költözik Debrecenbe a Természettudományi Múzeum

Helyi hírek

A geopolitikai eseményekre, valamint az energiaválság okozta költségnövekedésre válaszul a kormány a még kivitelezés alatt nem lévő állami beruházásokat felülvizsgálja, halasztja – tájékoztatta az Indexet a Kulturális és Innovációs Minisztérium. Így egyelőre a Természettudományi Múzeum sem költözik Debrecenbe. Mint emlékezhetünk, tavaly év elején már ott tartott a projekt, hogy a debreceni önkormányzat meghatározta a múzeum várható helyszínét is, a volt Loki-pályát. A kormánnyal támogatási szerződést is kötöttek Papp Lászlóék, amelyben 2,4 milliárd forintot biztosít a kabinet, hogy a város elvégezze a múzeum létesítésével kapcsolatos előkészítő munkákat.

Kósa Lajos, a térség fideszes országgyűlési képviselője 2022 januárjában azt mondta, “Debrecen jó otthona lesz a múzeumnak”. A kormánypárti politikus szerint a digitalizáció világában új utakat kell keresni, ezért az új intézménynek inkább kell egyfajta tudományos élményparknak lennie, mint hagyományos múzeumnak, “amely fölött eljárt az idő”.

Kósa Lajos kiemelte a leendő Természettudományi Múzeumnak a térség idegenforgalmát fellendítő várható hatását és a Debreceni Egyetem kiemelkedő tudományos-oktatási hátterét. Azt mondta, az egyetemen végző fiatalok – a tapasztalt szakemberek munkája mellett – “friss, fiatalos, új szemléletet” jelentenek majd a múzeum működtetésében.