CATL akkumulátorgyár

Debreceni Fidesz: az ellenzék fejezze be a lakosság szándékos megtévesztését!

Helyi hírek

Felszólítjuk a baloldalt és a debreceni közgyűlésben ülő ellenzéket, hogy fejezzék be a lakosság szándékos megtévesztését és nyilatkozzanak arról, hogy támogatják-e az EU által elfogadott akkumulátor- technológiát is magába foglaló zöld átállást vagy sem!  – írja közleményében a debreceni Fidesz-KDNP frakciója.

A városi közgyülés többségét adó pártok felidézik, hogy 2022-ben az Európai Parlament elfogadta a „Fit for 55” elnevezésű klímavédelmi csomagot, mely szerint 2035-től az EU-ban csak elektromos hajtással rendelkező új személy- és könnyű haszongépjárművet lehet vásárolni.

„Napjainkban a hibrid és elektromos gépjárművek, az összes vezeték nélküli háztartási eszközeink, laptopjaink, telefonjaink, melyeket minden nap használunk, az életünk részévé váltak akkumulátorral működnek. A XXI. század zöld átállása elképzelhetetlen a modern, high tech akkumulátor-technológia nélkül”

– álll a közleményben.

Emlékeztetnek a napokban a németországi Arnstadtban ugyanolyan technológiájú akkumulátorgyár kezdte meg a termelést, mint amilyet Debrecenbe tervez a CATL. A németországi baloldali, zöld-szocialista vezetés szerint tipikus zöldberuházás jött létre, ami az elmúlt évtizedek legfontosabb ipari projektje a térségben.

Az üzemeléshez elengedhetetlen engedélyeket a zöldpárti energiaügyi miniszter és a baloldali gazdasági miniszter írta alá és adta át, akik hangsúlyozták, hogy az akkumulátorgyártás és az elektromobilitás már most sikeres, a CATL üzeme pedig az elmúlt évtizedek egyik legfontosabb ipari beruházása Türingiában, ahol határozottan zöldberuházásként tekintenek a gyárra. A Zöldek politikusa kiemelte, hogy a CATL gyára fontos hozzájárulás a környezetileg fenntartható mobilitáshoz, és a beruházásához rekordidő alatt bonyolították le az engedélyezési eljárásokat.

„Nem gondolhatjuk azt, hogy Németországban nem óvják a vízkincseiket, nem óvják a levegőminőséget, és nem utolsó sorban nem óvják meg az emberek egészségét. Mi nem úgy ismerjük a német mentalitást”

– olvasható a debreceni Fidesz-KDNP-frakció közleményében.

A kormánypártiak ezért azt mondják, vége a mellébeszélésnek, igen vagy nem választ várnak a debreceni ellenzéki képviselőktől.