Megújult a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Püspöki Székháza

Helyi hírek

A Szent Anna-székesegyházban tartott ünnepi misét követően dr. Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Püspöki Székházát pénteken – tette közzé a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye közleményében.

Ünnepi mise a a Szent Anna-székesegyházban január 6-án, pénteken

A házszentelés szertartását dr. Ternyák Csaba érsek atya végezte a felújított és kibővített Püspöki Székház kápolnájában, majd szenteltvízzel meghintette az épület egyes helyiségeit.

Az eseményen elismerően beszéltek Ágoston László vezető tervező és Sztupa András műszaki ellenőr szakmai munkájáról.

Kiemelték Rubóczki Béla iparművész restaurátor alkotásait, a kápolnában elhelyezett Tiffany- ólomüveg ablakokat, amelyek az egyházmegyénkhez kapcsolódó szenteket és boldogokat ábrázolják.

 Ágoston László vezető tervező így ismertette a Püspöki Hivatal épületén történt változtatásokat

Az évek során a három szárnyból álló eredeti épületet több ütemben, mindig az aktuális igényeknek megfelelően bővítették, alakították. Ezek a beavatkozások az eredeti egységes megjelenést megbontották, amely az utcafrontról nem, de a belső udvar felől látható volt.

A felújítás során az épület északi – részben földszintes, részben egyemeletes – szárnyát ráépítéssel kétemeletesre bővítették, valamint az új tetőteret is hasznosították. Ennek köszönhetően az épület harmonikusabb képet mutat. Egységes nyílászáró kialakítását tervezték, valamint az új homlokzati tömeget a meglévő garázs fölött kialakított tetőterasszal zárták le, ami a püspöki lakosztályhoz kapcsolódik.

Akadálymentes lifttel bővült egy lépcsőház

Az észak-nyugati sarkon az épület egy új lépcsőházzal bővült, akadálymentes lifttel kiegészítve. A teljes homlokzat új színvakolatot kapott, és minden homlokzati nyílászárót korszerű, háromrétegű üvegezéssel ellátott fa nyílászáróra cseréltek. A megmaradó tetőhéjazatot pedig megtisztították.

Két elektromos töltő is van a parkolóknál

A Püspöki Székház előtti parkolók átszervezésével hét parkoló állást alakítottak ki, itt két db elektromos töltő is található. A belső udvar teljes térburkolata megújult, de a környezetvédelmi szempontokra is odafigyelve, a régi térburkolatot újrahasznosították. Az épülettől északra fekvő konyha épülete mögött további kilenc parkolót, közte egy akadálymentesített parkolót alakítottak ki.

Ágoston László azt is elmondta, hogy az egész tervezési folyamat során fontos volt a környezettudatosság és az energiatakarékosság. Igyekeztek minél többet megtartani az eredeti épületből, és a bontott építőanyagokat újrahasznosították. Több helyen csak természetes anyagokat használtak olyan gyártóktól, akik maguk is elkötelezettek a környezetvédelem mellett.

Hőszivattyús hűtési-fűtési rendszert alakítottak ki

Az épület a jövőbeni kihívásoknak is meg fog felelni, hiszen hőszivattyús hűtési-fűtési rendszert alakítottak ki, kiegészítve a legmodernebb gázkazánokkal. A bővítés során az épület hasznos alapterülete 1810 m2-ről 2315 m2-re nőtt.

A földszinten a déli oldalon az irodai funkciókat részben meghagyták, részben irattárat alakítottak ki.

Az étkező és konyha funkciók megmaradtak. Az északi oldalon a korábbi püspöki iroda, a titkárság és az informatikai irodák helyére a könyvtár költözött. A könyvtár mögött egy szolgálati lakás és egy irattár is található.

Az eseménnyel kapcsolatban Papp László, Debrecen polgármestere elmondta: az előző évtizedtől kezdődően soha nem látott intenzitással nyílik lehetőség a Debrecen vallási közösségeihez tartozó történelmi épületek, templomok korszerűsítésére.

Ez a folyamat újabb örömteli fejlesztéssel folytatódott: vízkereszt napján a Szent Anna Székesegyházban tartott szentmisén ünnepeltük meg a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Püspöki Székházának felújítását.

dr. Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Püspöki Székházát január 6-án,pénteken.

 

Fotók: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye / Debrecen önkormányzata

Egyházi szemléletváltás – villámtöltőt telepítettek Püspöki Hivatalnál Debrecenben