Defektet kapott a rendőrök elől menekülő embercsempész

Rendőrség

A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség gyorsított eljárásban állított bíróság elé egy 38 éves lengyel férfit, aki 10 jogellenes határátlépő szír személyt szállított, azonban az M0 autóúton nem állt meg rendőri ellenőrzésre. A férfi kocsija végül defektet kapott, egy másik gépkocsinak nekiütközött, a terhelt azonban még ezután is menekülni akart. A bíróság a terheltet 2 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélte, az ügyészség a büntetés súlyosításáért fellebbezett.

A vád szerint a terhelt – vagyoni haszonszerzés céljával – 2022. november 30-án, este, a magyar-szerb határnál egy buszlimuzin típusú gépkocsival felvett 10 szír állampolgárt, akikről tudta, hogy illegális határátlépők. A sofőr célja az volt, hogy a szíreket – akiknek végső úticéljuk Németország volt – a magyar-szlovák határhoz szállítsa.

A lengyel férfit az M5, majd az M0 autóúton az M1 autópálya irányába történő haladása során rendőrjárőrök ellenőrizni akarták, azonban a férfi a jelzések ellenére továbbhajtott. Végül az M0 autóút 14-es kilométerénél, Budapest XXII. kerületében a menekülő autó defektet kapott és irányíthatatlanná vált, amelynek következtében a terhelt a gépkocsival nekiütközött egy szabályosan közlekedő másik járműnek. Ekkor a sofőr kiszállt a még mozgó és lassuló buszlimuzinból, és megpróbált a helyszínről futva elmenekülni, azonban a rendőrök elfogták.

A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség a férfit gyorsított eljárásban állította bíróság elé. A tárgyaláson lefolytatott bizonyítás alapján a Budai Központi Kerületi Bíróság a férfit váddal egyezően, vagyoni haszonszerzés végett, államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt bűnösnek mondta ki, és ezért őt 2 év 4 hónap végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte és 5 évre kiutasította Magyarországról.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség a börtönbüntetés súlyosítása érdekében fellebbezett, valamint azért is, hogy a bíróság a kiutasítás tartamát a szabadságvesztés kétszeresében határozza meg, ennél hosszabb tartam ugyanis a törvény szerint nem szabható ki.

A vád tárgyává tett cselekményt a törvény 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti.

A férfi jelenleg letartóztatásban van.